Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zeldzame reuzenwaterlelie terug in Paraguay

Datum : 10/01/2018
Land : Paraguay

Zeldzame reuzenwaterlelie terug in Paraguay

In een lagune van de Paraguay-rivier, zo'n 25 kilometer ten noorden van de hoofstad Asúncion, zijn zeldzame reuzenwaterlelies teruggekeerd. De gigantische waterplanten, waar het gebied bekend om stond, werden in 2006 als bedreigd bestempeld. Het ministerie van Milieu meldde hierover dat de planten uitgestorven waren door baggeren en toeristen die de planten meenamen.

De bladeren kunnen 1,5 meter groot worden en hebben een unieke vorm. De terugkeer van de reuzenwaterlelies, waarvan de wetenschappelijke naam Victoria Cruziana is, zorgen voor een piek in bezoekers in de lagune. Veel Paraguayanen betalen de lokale bevolking voor boottochtjes op het meer, waarbij ze foto's kunnen maken van de bijzondere planten. 

Antonio Benítez, die sinds zijn jeugd in dit deel van Paraguay woont, vertelt The Associated Press: "Ik woon hier van kinds af aan. Mijn buren en ik dachten dat de planten uitgestorven waren, maar ze zijn terug!" Van oudsher wordt de plant gebruikt door de bevolking om een medicinale thee te maken, die zou helpen bij astma en bronchitis. Autoriteiten hebben nu echter gewaarschuwd dat het plukken van de planten een boete kan opleveren. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug