Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zelfmoordgolf onder Chileense tieners

Datum : 25/01/2019
Land : Chili

Zelfmoordgolf onder Chileense tieners

Volgens gegevens van het Chileense ministerie van Gezondheid (MINSAL) was zelfmoord de afgelopen tien jaar de op één na belangrijkste doodsoorzaak van tieners in het land. Recent vrijgegeven cijfers over 2015 spreken over 309 gevallen van zelfmoord onder jongeren tussen de 10 en 24 jaar oud. Deze cijfers zorgden voor nieuwe aandacht voor het verschijnsel in het Zuid-Amerikaanse land. 

Zo was daar de zaak van de 16-jarige Katherine Winter, leerlinge van de internationale Nido de Aguilas-school in Santiago, die op 22 mei 2018 een einde aan haar leven maakte, nadat ze op sociale media flink gepest was omdat ze op een feestje met een jongen gezoend had.

De resultaten van het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de achtergronden van de zelfmoord van ‘Katy’ worden binnenkort verwacht, maar dit geval stond niet op zichzelf. Niet minder dan 13 jongeren maakten in 2018 een eind aan hun leven in de regio Santiago, meestal na aanhoudende pesterijen op school.

Elke school in Chili wordt geacht een verantwoordelijke persoon te hebben die toeziet op de omgangsnormen, maar zij zijn lang niet altijd getraind om met dit soort gevoelige onderwerpen om te gaan. Daarom zijn de autoriteiten inmiddels gestart met een programma dat 5.000 leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs kennis moet bijbrengen om zelfmoord onder scholieren en cyberpesten bespreekbaar te maken en tegen te gaan.

Vooralsnog heeft de campagne niet kunnen voorkomen dat deze maand al twee jongeren zich van het leven beroofd hebben, onder wie een 13-jarig meisje die een relatie gehad zou hebben met een man van boven de veertig. Zo’n relatie zou ook in Chili illegaal zijn geweest, maar een formele aanklacht is niet ingediend.

Daarnaast spelen ook de media een rol. Na de tweede aflevering van 13 Reasons Why op Netflex in mei 2015 was er een duidelijke toename te zien van het aantal zelfmoordpogingen, aldus Rocío Faúndez van de Stichting Todo Mejora (alles wordt beter) die zich gespecialiseerd heeft in het onderwerp.

Bron : La Tercera
Bookmark and Share


Terug