Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Zes van de tien ouderen in Latijns Amerika ontvangt geen pensioen

Datum : 21/05/2012

Zes van de tien ouderen in Latijns Amerika ontvangt geen pensioen

Volgens een onderzoek van de Economische Comissie voor Latijns Amerika en de Cariben (CEPAL) krijgt zes van de tien ouderen in Latijns Amerika geen pensioen. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat in het continent een proces van vergrijzing gaande is. Op dit moment zijn er 58 miljoen mensen van boven de zestig jaar in Latijns Amerika, maar in 2050 zal dit aantal verdriedubbeld zijn. Momenteel is slechts 1,5 procent van de bevolking boven de tachtig jaar, maar in 2050 zal dit gestegen zijn tot 6 procent. 

CEPAL toonde aan dat degenen die pensioen ontvangen vaak tot de rijkere klassen behoren. Zij zijn degenen die een goede en vaste baan hadden. Mensen die wisselend werk doen, of werken in de informele sector, ontvangen vaak niets. Dit leidt ertoe dat zij stijgende medische kosten niet kunnen betalen, waardoor veel mensen blijven werken na hun zestigste of financieel afhankelijk worden van hun kinderen. De rijkere landen van het continent, zoals Brazilië, Argentinië, Chili, Uruguay, Costa Rica en Panama, hebben een hoger percentage van ouderen met pensioen. Toch zijn er ook in deze landen veel werkende ouderen, omdat de levenskosten hier ook hoger zijn. 

Een ander probleem is het gebrek aan zorg voor ouderen in vrijwel alle Latijns Amerikaanse landen. José Goméz Cerda, voorzitter van het Centrum voor Gepensioneerden in Latijns Amerika en de Cariben, geeft aan: ''Er is vrijwel geen ouderenzorg in Latijns Amerika. Er zijn geen goede verpleeghuizen en veel tehuizen zijn erg duur. De enige zorg die goed is wordt georganiseerd door religieuze instanties, vooral nonnen''. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug