Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

"Zetas" grootste drugsbende in Mexico

Datum : 26/01/2012
Land : Mexico

"Zetas" grootste drugsbende in Mexico

Het Zetas kartel is op het moment de grootste drugsbende van Mexico en neemt haar bittere rivaal, het Sinoloa  kartel over, zo suggereert een nieuw rapport.

Het rapport, dat is opgesteld door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Stratfor, stelt dat Zetas actief is in meer dan de helft van alle staten van Mexico. Ze stelt bovendien dat het toepassen van  extreem geweld effectiever blijkt dan omkoping, zoals de Sinoloa bende doet. Sinds 2007 zijn er 27.500 doden gevallen door drugsgerelateerd geweld. Uit het rapport blijkt tevens dat dit geweld doorgaat, ondanks de inspanningen van de Mexicaanse politiek om de bendes te bestrijden.

De Zetas, geleid door ex-special operations militairen, passen extreem geweld toe, terwijl de Sinoloa bende het liefst mensen corrumpeert en informatie over tegenstanders door laat sijpelen naar justitie.

Volgens het rapport blijkt dat Mexicaanse kartels hun tentakels uitspreiden over Latijns Amerika, waarbij tussenpersonen worden uitgeschakeld. Het smokkelen van drugs naar de VS is bemoeilijkt vanwege strenge grenscontroles en het uitbreidende geweld in Noord-Mexico.

President Calderón blijft het leger inzetten in de strijd tegen de drugsbendes. De schrijvers van het rapport geloven dat de drugsbendes blijven bloeien zolang de vraag naar drugs blijft bestaan, ongeacht de middelen die ertegen in worden gezet.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug