Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zeven Colombiaanse militairen veroordeeld voor "valse positieven"

Datum : 01/07/2011
Land : Colombia

Zeven Colombiaanse militairen veroordeeld voor "valse positieven"

Zeven militairen van het Colombiaanse leger zijn veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege het doden van burgers die zij aangaven als zogenaamde “valse positieven”. Dit houdt in dat militairen burgerdoden presenteren als zijnde vijandelijke guerrilla’s. 

De rechter in Antioquia veroordeelde de zeven militairen voor de moord op drie straatverkopers in 2006. Na het incident waren de slachtoffers gerapporteerd als drie rebellen die mensen afpersten in Abraquie, Antioquia. Volgens familieleden waren de straatverkopers de avond voor hun dood nog benaderd door onbekende mannen die hen een baan aanboden op een boerderij in de buurt.

Tot dusver zijn er circa tweeduizend “valse positieven” zaken bekend, die gekoppeld kunnen worden aan 1487 leden van het Colombiaanse leger. Honderd van hen zijn berecht en zitten hun straf uit in de gevangenis.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug