Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zeven Cubaanse dissidenten opgepakt

Datum : 12/04/2011
Land : Cuba

Zeven Cubaanse dissidenten opgepakt

Zeven dissidenten, waaronder ex-politieke gevangenen Iván Hernández en Felix Návarro van de ‘groep van 75’, zijn maandag opgepakt in Havana. Vijf van de zeven werden na enkele uren weer vrijgelaten, aldus bronnen binnen de Cubaanse oppositie. 

Volgens Elizardo Sánchez, woordvoerder en voorzitter van de CCDHRN (Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional, de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening ) zijn de vijf vrijgelaten zonder verdere aanklacht. De verwachting is dat de andere twee ook op korte termijn zullen worden vrijgelaten. Volgens Sánchez zal het ‘een vreemde dag zijn wanneer er een keer geen dissidenten worden gearresteerd.’

Iván Hernández heeft telefonisch gereageerd op zijn arrestatie en vertelde dat hij werd opgepakt toen hij Felix Návarro wilde gaan opzoeken bij hem thuis. De politie vertelde hem vervolgens dat hij en Felix Návarro niet mogen deelnemen aan georganiseerde activiteiten en vergaderingen. 

Návarro was de laatste politieke gevangene van de ‘groep van 75’ die werd vrijgelaten. De groep van 75 is een groep van tegenstanders van het Cubaanse regime die allemaal werden opgepakt tijdens de Zwarte Lente van 2003. Volgens Sánchez is er sprake van een "tandwiel dat doordraait waarin men met een hand politieke tegenstanders vrijlaat en met de andere hand nieuwe tegenstanders oppakt en veroordeeld".

Bron : Cuba encuentro
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug