Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Zeven personen aangeklaagd voor ramp met dam

Datum : 25/02/2016
Land : Brazilië

Zeven personen aangeklaagd voor ramp met dam

Braziliaanse autoriteiten hebben de directeur van het mijnbedrijf Samarco en zes andere personen aangeklaagd voor moord bij de ramp met de dam die vorig jaar november 19 mensen doodde. 

Politie in de deelstaat Minas Derais heeft om de arrestatie gevraagd van directeur Ricardo Vescovi, samen met vijf andere leidinggevenden en een aannemer. Samarco is eigendom van het Braziliaanse bedrijf Vale en de mijngigant BHP Billiton. 

Afgelopen dinsdag presenteerde de politie het eerste officiële rapport over het incident met de dam. Een breuk van de dam in de plaats Mariana leidde tot enorme modderstromen die door nabijgelegen dorpen stroomden en veroorzaakte grote milieuschade. 

Het rapport concludeerde dat het ongeval is veroorzaakt door een teveel aan water in de dam, het ontbreken van een goede monitoring, defecte apparatuur en falen in het drainagesysteem. Ook was het noodplan van Samarco om dorpsbewoners te waarschuwen onvoldoende. Samarco heeft niet op het rapport gereageerd. 

De ramp op 5 november vorig jaar was de ernstigste mijnramp in de geschiedenis van Brazilië.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug