Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zeventien doden bij gevangenisuitbraak in Mexico

Datum : 19/12/2012
Land : Mexico

Zeventien doden bij gevangenisuitbraak in Mexico

Zeker zeventien mensen zijn dinsdag bij een ontsnappingspoging uit een gevangenis in Mexico om het leven gekomen. Het voorval vond plaats in de gevangenis van Gomez Palacio in de staat Durango.

Onder de doden waren zes bewakers en elf gevangenen te betreuren. Volgens een journalist ter plaatse vond het dodelijke voorval plaats doordat bewakers wilden voorkomen dat de gevangen zouden ontsnappen.

De dag ervoor had de nieuw gekozen Mexicaanse president Enrique Peña Nieto nog aangekondigd een nationaal politiekorps op te richten om de criminaliteit en het geweld in het land een halt toe te roepen. Geweld in Mexicaanse gevangenissen is geen uitzondering. Met name in gevangenissen waar criminelen uit de georganiseerde misdaad en drugskartels verblijven staan bekend om de vele gewelddadige incidenten.

President Peña Nieto onthulde maandag een zesstappenplan om geweld dat is gerelateerd aan drugskartels, ontvoeringen en afpersing te beteugelen. Hierin werd echter geen melding gemaakt van geweld in de vaak verouderde en matig beveiligde gevangenissen in Mexico. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de gevangenissen in Mexico overbevolkt en moet het gevangenissysteem grondig herzien worden.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug