Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ziekenhuismanagers in Peru stappen op

Datum : 20/10/2012
Land : Peru

Ziekenhuismanagers in Peru stappen op

Ongeveer 90 procent van de ziekenhuismanagers in Peru heeft ontslag genomen ter ondersteuning van de artsen die staken voor betere salarissen.

Cesar Palomino, hoofd van de medische federatie in Peru, zei dat alleen in hoofdstad Lima al ruim driehonderd managers waren opgestapt. De staking van 11.000 artsen duurt al vijf weken en heeft tot enorme achterstanden geleid in ziekenhuizen en klinieken. Volgens de artsen zijn hun salarissen, ondanks de sterke economische groei, al jarenlang gelijk gebleven.

Vakbonden geven de schuld aan het conservatieve economische beleid van president Ollanta Humala en diens minister van Financiën Luis Miguel Castilla, waardoor loonsverhogingen worden geblokkeerd. Volgens Palomino heeft de regering nu geen andere optie meer dan in te gaan op de eisen van de artsen. “De minister van Financië, is verantwoordelijk voor deze slechte situatie”, zei hij.

Vakbondsleider Jesus Bonilla geeft aan dat Peru een sterke groei doormaakt, maar dat salarissen in de publieke sector het laatste decennium drastisch zijn achtergebleven. “We hebben geen cent verhoging ontvangen. Onze koopkracht is teruggelopen met 30 tot 40 procent.”

De regering, die ook te maken heeft met een staking van onderwijspersoneel, houdt vol dat betaling gerelateerd moet zijn aan verdienste en uitoefening van het werk. Minister Castilla riep de artsen op weer aan het werk te gaan, omdat de slachtoffers van de staking de patiënten waren. “We staan altijd open voor dialoog, maar we antwoorden niet op chantage.”

Minister van Gezondheid Midori de Habich liet weten dat ziekenhuismanagers die opstappen “een misdaad begaan”.  De staking van de artsen lijkt vooral de armsten van Peru te treffen, die zich geen particuliere gezondheidszorg kunnen permitteren. 

Humala trad in juli 2011 aan als president met de belofte een einde te maken aan armoede en sociale uitsluiting. Maar veel Peruanen klagen dat hij niet genoeg heeft gedaan om de rijkdom uit de exploitatie van Peru’s natuurlijke grondstoffen eerlijk te verdelen. 


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug