Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zonne-energie op Saint Kitts & Nevis en Jamaica

Datum : 09/02/2013

Zonne-energie op Saint Kitts & Nevis en Jamaica

Het Caribische Saint Kitts & Nevis en grote buur Jamaica beginnen hun straten met zonne-energie te verlichten. Ze willen duurzaam met energie omgaan en donkere wijken ‘s nachts verlichten en zo criminaliteit minder kans geven.

In Saint Kitts is het project het resultaat van de diplomatieke betrekkingen die de staat al 28 jaar met Taiwan onderhoudt. "Het afgelopen jaar hebben we met succes zonnepanelen op de daken van overheidsgebouwen en slimme led-lampjes langs autowegen geplaatst", zegt de plaatselijke Taiwanese ambassadeur Miguel Tsao. "Het zijn belangrijke projecten die onze gezamenlijke inspanningen tonen om een schone energiebron te gebruiken."

Tsao wil de burgers meer wegleiden van de fossiele brandstoffen en de droom van een groen eiland waar maken. In 2010 lanceerde het 13 kilometer lange eiland met 12.000 inwoners een eerste windpark, en de oprichting van een zonnepark en projecten rond groen agro-toerisme zijn gepland voor dit jaar. De straatverlichting op zonne-energie werd geïnstalleerd door het Taiwanese bedrijf Speed Tech Energy. De lamp van massief staal kan windsnelheden van 250 kilometer per uur weerstaan. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit gedurende de dag en de opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu. Ook op regenachtige dagen wordt de accu tot 30 procent opgeladen.

Jamaica werkt voor haar energiebesparende straatverlichting samen met het Amerikaanse bedrijf Green Energy RG LCC. De Jamaicaanse overheid wil zo besparen op de energiekost van de 93.000 straatlantarens die het land telt. In een eerste fase worden 5000 led-lampen op zonne-energie geïnstalleerd in Clarendon. Andere delen van het land waaronder de hoofdstad Kingston volgen later.

Bron : MO*, IPS, Saint Kitts & Nevis Observer
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug