Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zoon Pelé veroordeeld tot 33 jaar cel

Datum : 01/06/2014
Land : Brazilië

Zoon Pelé veroordeeld tot 33 jaar cel

De zoon van de Braziliaanse voetballegende Pelé is veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van geld afkomstig uit de drugshandel. Edinho is een oud-voetballer. Hij was doelman voor de oude club van Pelé, Santos, in de jaren negentig.

Edinho is voor het eerst in 2005 gearresteerd en heeft een straf uitgezeten voor drugshandel en relaties met een beruchte drugshandelaar in de stad Santos. Hij zegt dat hij een drugsverslaafde is, maar ontkent de aanklachten voor drugshandel. Het vonnis is uitgesproken door een rechter in de nabijgelegen kustplaats Praia Grande, in de staat São Paulo.

Het is Braziliaanse media niet gelukt om te praten met Edinho, wiens echte naam Edson Cholbi do Nascimento is. Ze verwachten echter dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis. De 43-jarige Edinho werkt als keeperstrainer bij Santos.

Zijn vader Pelé, of Edson Arantes do Nascimento, heeft zijn hele professionele carrière in Brazilië gespeeld voor Santos. Met Brazilië heeft hij de Wereldbeker in 1958, 1962 en 1970 behaald. Hij wordt geprezen als de grootste voetballer van zijn generatie. In zijn carrière heeft hij meer dan 1200 doelpunten gescoord. In 1974 trok hij zich terug, maar maakte een jaar later zijn comeback voor New York Cosmos.

Edinho is Pelé's derde zoon uit zijn eerste huwelijk. Hij was vijf toen de familie naar New York verhuisde om te spelen voor Cosmos. Toen hij naar Brazilië terugkeerde, besloot hij een carrière in het betaalde voetbal na te streven, als keeper; tot grote verbazing van zijn vader. Hij was de keeper van Santos in 1995, toen het team de finale van de Braziliaanse competitie bereikte. Het team verloor de titel echter aan Botafogo. Zijn arrestatie en vermeende betrokkenheid met drugsbendes hebben veel mensen in Brazilië verrast.

Pelé, nu 74, is zijn zoon meerdere malen gaan bezoeken in de gevangenis. "Als God het wil, zal recht worden gedaan. Er is geen enkel bewijs tegen mijn zoon", zei hij in 2006. Edinho heeft altijd  gezegd dat zijn vader zijn idool was.

Naast Edinho zijn ook vier anderen veroordeeld voor het witwassen. Onder hen Ronaldo Duarte Barsotti, beter bekend als Naldinho, die ervan wordt beschuldigd een groot deel van de drugshandel in de regio te controleren.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug