Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zoon president Bouterse gearresteerd in Panama

Datum : 31/08/2013
Land : Suriname

Zoon president Bouterse gearresteerd in Panama

Amerikaanse autoriteiten hebben Dino Bouterse (40), de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, donderdag gearresteerd. Hij is in Panama aangehouden op verzoek van de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA (Drug Enforcement Administration). Hij wordt verdacht van drugshandel en verboden wapenbezit. Hij zou een koffer met 10 kilo cocaïne op een commerciële vlucht naar de VS willen smokkelen. Ook zou hij in het bezit van een anti-tankwapen zijn.

Het nieuws werd bekend ongeveer twee uur voor de vergadering van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen in Paramaribo moest beginnen. De Panamese regering zou hem al aan de Verenigde Staten hebben uitgeleverd. Bouterse moet op 9 september opnieuw in New York voorkomen en kan levenslang krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

De 40-jarige, in de Overijsselse plaats Steenwijk geboren, Dino Bouterse is in 2010 door zijn vader benoemd als hoofd van de Counter Terreur Unit (CTU), een van de Surinaamse veiligheidsdiensten. De status daarvan is onduidelijk. Volgens parlementariër Carl Breeveld is de unit ''grondwettelijk niet te plaatsen''. Breeveld is geschokt door het nieuws dat Bouterse is opgepakt. ''Dit is een zware klap voor de president en voor het land. Ik wil weten of het een persoonlijke actie van hem is of van de CTU, maar uiteindelijk is de president verantwoordelijk'', aldus Breeveld in een eerste reactie.

Dino Bouterse wordt niet voor het eerst in verband gebracht met criminele activiteiten. Zo werd hij in 2002 beschuldigd van diefstal van wapens van de Inlichtingendienst van Suriname. In deze zaak werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. In 2005 werd hij tot acht jaar cel veroordeeld wegens internationale drugshandel en wapensmokkel. Daarvan heeft hij er drie uitgezeten.

Bron : Waterkant, StarNieuws, De Ware Tijd, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug