Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zoons Bolsonaro: 'Vicepresident is verrader'

Datum : 30/04/2019
Land : Brazilië

Zoons Bolsonaro: 'Vicepresident is verrader'

Een spervuur van kritiek deze week van de zonen van de rechtse president van Brazilië Jair Bolsonaro op de vicepresident heeft de sterke verdeeldheid in zijn kabinet blootgelegd. Het leidt tot ernstige zorgen bij leden van zijn vier maanden oude regering.

Naar verluidt zijn de gepensioneerde militairen die een derde deel uitmaken van het 21 leden tellende kabinet van Bolsonaro bang dat de aanvallen op vicepresident Hamilton Mourao, een voormalig generaal, een bedreiging vormen voor de economische hervormingsagenda van de president. "We verspillen tijd. De economie staat stil, de werkloosheid neemt toe en mensen debatteren over dergelijke onzin", zei een hoge functionaris in de regering.

Bolsonaro's zonen Carlos en Eduardo (foto) , twee van de vier zonen en één dochter van de president  uit drie huwelijken, beschuldigden Mourao van ontrouw en bekritiseerden hem op sociale media en in de pers. Mourao is het meest uitgesproken van de voormalige generaals in de Braziliaanse regering. Zijn meer pragmatische benadering van buitenlandse zaken en culturele kwesties heeft de woede opgewekt van conservatieve adviseurs van de president - inclusief zijn zonen.

Zelfs voor een land met een lange geschiedenis van politieke dynastieën, heeft de ongekende invloed van de familie van de president en het openlijk aanvallen van een formele adviseur  waarnemers verwonderd. "Politieke clans hebben de scepter gezwaaid in de Braziliaanse staatspolitiek, maar we hebben nog nooit een familie gezien die de federale regering op deze manier domineert of de vicepresident aanvalt", zei Carlos Couto, een politicoloog van de  denktank FGV.

Carlos Bolsonaro, een gemeenteraadslid van Rio de Janeiro achter de sociale-mediacampagne die heeft bijgedragen aan de verkiezing van zijn vader, heeft deze week via Twitter afgegeven  op Mourao, waarbij hij zijn loyaliteit en conservatisme ter discussie stelde. "Mourao de verrader?, luidde de titel van een video die hij heeft geretweet. Een andere tweet bekritiseerde Mourao omdat hij zei dat de Venezolaanse oppositie niet bewapend zou moeten worden, omdat een burgeroorlog daar "vreselijk zou zijn voor het zuidelijk halfrond". Toen hem over de tweets werd gevraagd, zei Carlos Bolsonaro eenvoudig: "Ik val niemand aan, het zijn gewoon dingen die zijn gebeurd die ik graag met vrienden wil delen!"

Mourao en zijn bondgenoten hebben zich verweerd tegen scherpe beleidsverschuivingen voorgesteld door Eduardo Bolsonaro, een parlementariër die zijn vader adviseert over buitenlandse zaken, en minister van Buitenlandse Zaken Ernesto de Araujo, die hebben aangedrongen om meer de lijn van de Verenigde Staten te volgen wat betreft Venezuela, Israël en China.

Mourao verwierp het idee van een militaire interventie in de politieke crisis van Venezuela, aangestuurd door de Amerikaanse president Donald Trump, na een persconferentie op het Witte Huis, waar Bolsonaro de mogelijkheid niet uitsloot. Hij drong er ook bij Bolsonaro op aan om de Braziliaanse ambassade in Israël niet naar Jeruzalem te verplaatsen, zoals de Verenigde Staten deden, omdat het de Arabische markten zou bedreigen voor miljarden dollars aan halal vleesexport.

Zakenmensen prezen Mourao voor zijn inspanningen om de banden met China te verstevigen, nadat Bolsonaro zich tijdens zijn campagne had tegen Chinese investeerders had uitgesproken. Die matigende invloed en centristische aantrekkingskracht hebben presidentiële adviseurs woedend gemaakt, die zien dat Mourao de conservatieve wending van Bolsonaro ondergraaft in het voordeel van zijn eigen presidentiële ambities.

Gevraagd of de aanvallen op de sociale media op de vicepresident een afleiding waren, stelde Eduardo Bolsonaro: "Wat veel ruis veroorzaakt, zijn de opeenvolgende verklaringen van de vicepresident die in tegenspraak zijn met de president van de republiek. Als hij een soldaat voor de president is, vallen de zaken op hun plek."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug