Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zoons ex-president Panama gearresteerd in VS

Datum : 27/11/2018
Land : Panama

Zoons ex-president Panama gearresteerd in VS

Autoriteiten in de Verenigde Staten hebben vorige week gezegd dat ze de twee zonen van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli in Coral Gables, Florida, hebben gearresteerd. Luis Enrique Martinelli-Linares en Ricardo Alberto Martinelli-Linares werden tijdens een operatie in deze stad opgepakt. De broers zouden legaal in de VS zijn gekomen, maar hun visa zouden in 2017 zijn ingetrokken en sindsdien zijn ze illegaal in het land.

De Panamese regering had in juni dit jaar de VS gevraagd om de Martinelli-broers uit te leveren wegens aanklachten van het aannemen van steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. De zonen van Martinelli behoren tot de 63 personen die door de Panamese autoriteiten in verband zijn gebracht met de zaak Odebrecht.

Odebrecht heeft als onderdeel van een schikking met de Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat het $ 59 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan Panamese ambtenaren tijdens de regering van Martinelli in de periode 2009-2014. Martinelli, een 66-jarige zakenmagnaat, werd in juni uit de VS aan Panama uitgeleverd.

Er werd vorige week een hoorzitting hervat in Panama-Stad om vast te stellen welk bewijs van de aanklager en de verdediging kan worden gebruikt in het komende proces tegen de voormalige Panamese president, die ervan wordt beschuldigd ruim honderd oppositiefiguren te hebben bespioneerd tijdens zijn ambtstermijn van vijf jaar.

Martinelli zegt dat hij politiek vervolgd wordt door het huidige staatshoofd van Panama, Juan Carlos Varela, die eerder als zijn vicepresident had gediend.
 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug