Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zuid-Amerikaanse landen weren schepen uit Falklands

Datum : 21/12/2011
Land : Argentinië

Zuid-Amerikaanse landen weren schepen uit Falklands

De landen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay,  zijn overeengekomen schepen die onder vlag van de Falklands varen, te weren uit hun havens. Dit gebeurde vorige week tijdens een bijeenkomst in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo.

 

Zo’n 25 schepen, vooral vissersboten, varen onder vlag van de Falklands. Het besluit van de Mercosur is het laatste van een serie waarin regionale organen hun solidariteit betuigen met Argentinië, dat al lang soevereiniteit claimt over de Flaklands, ofwel Malvinas.

Engeland bezit de Falklands sinds 1830. In 1982 voerden Engeland en Argentinië een oorlog over het bezit van de Falklands, die Engeland won. Het dispuut laaide onlangs weer op. Argentinië beschuldigt Engeland ervan naar olie te boren in de buurt van de Malvinas.

President Jose Mujica van Uruguay zei: “We hebben niets tegen Engeland. Maar we hebben veel voor Argentinië. Solidariteit binnen Zuid-Amerika is een sleutelbegrip van onze buitenlandse politiek. “

Argentinië's president Cristina Fernandez de Kirchner, die het voorzitterschap van de Mercosur overnam van Mujica, dankte haar collega’s voor hun steun. “De Malvinas zijn niet een Argentijnse zaak, maar een globale zaak, want bij de Malvinas nemen ze onze olie en onze visvoorraden.”
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug