Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Zuid-Amerikaanse mummie blijkt ritueel geofferd

Datum : 02/03/2014
Land : Peru

Zuid-Amerikaanse mummie blijkt ritueel geofferd

Een 500 jaar oude, voorheen ongeïdentificeerde vrouwelijke mummie uit Zuid Amerika is waarschijnlijk ritueel geofferd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarover Duitse wetenschappers van verschillende instituten deze week schrijven in het online tijdschrift PLoS ONE. Het team analyseerde onder andere de schedel van de vrouw. Op deze schedel vonden ze sporen van een stevige klap tegen het hoofd met een bot voorwerp, waardoor ze vermoedelijk zeer snel stierf.

Daarnaast liet een DNA-analyse zien dat ze leed aan een veelvoorkomende ziekte in Zuid Amerika, namelijk de Ziekte van Chagas. De symptomen van de ziekte waren al zo ver gevorderd dat ze niet veel langer meer had geleefd als ze niet was geofferd. Chagas komt nog steeds veel voor in Zuid Amerika, vooral bij het arme deel van de bevolking, en kan dodelijk zijn als het niet tijdig wordt behandeld. De ziekte wordt overgebracht door een roofwants, die zich 's nachts te goed doet aan bloed van zoogdieren, waaronder de mens.

Het was meer dan honderd jaar lang onduidelijk waar de mummie vandaan kwam en al die tijd bevond ze zich in de Archäologische Staatssammlung in München. De mummie was daar volgens de overlevering terechtgekomen, nadat een Beierse prinses haar mee terug had genomen na een expeditie in Zuid Amerika. Uit de koolstofdatering bleek dat ze leefde tussen 1450 en 1640 en uit nader onderzoek van het skelet bleek dat ze tussen de twintig en vijfentwintig jaar oud moest zijn geweest. Door nog meer tests op de mummie los te laten, zijn de wetenschappers onder andere te weten gekomen dat de vezels van haar haarband van een lama of alpaca zijn. Uit analyse van de stikstof- en koolstofatomen in het haar bleek dat haar dieet voornamelijk uit maïs en zeevruchten bestond. Dat laatste en andere kenmerken lijken erop te wijzen dat ze ooit leefde aan de kust van Peru of Chili. 

De reden dat de onderzoekers aannemen dat ze ritueel geofferd werd en niet 'gewoon' is vermoord, komt voort uit andere onderzoeken waar vergelijkbare mummies werden aangetroffen. Ook maakten de Spaanse overheersers aantekeningen en beschrijvingen van de leefgewoonten van de Inca's waar ook beschrijvingen van verschillende rituelen in voorkomen.

Bron : BBC World, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug