Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Zuid-Koreaans consortium bouwt lithiumkathode fabriek in Bolivia

Datum : 29/03/2012
Land : Bolivia

Zuid-Koreaans consortium bouwt lithiumkathode fabriek in Bolivia

Een consortium, bestaande uit de Zuid-Koreaanse bedrijven Posco en Korea Resources Corporation,  zal een proeffabriek in Bolivia bouwen om lithiumkathoden, de belangrijkste component in lithium-ion batterijen, te produceren. De voorzitter van het Boliviaanse staatsbedrijf Comibol, Héctor Córdoba, heeft deze week een overeenkomst getekend met zijn collega’s, Shin-Jong Kim van KORES en Joon Kwon van Posco. De ceremonie werd geleid door de Boliviaanse Minister van Mijnbouw, Mario Virreira, en congreslid Lee Sang-Deuk, de broer van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak.

De fabriek vormt een proef voor het bepalen welke technologie de drie bedrijven tijdens het installeren van toekomstige industriële fabrieken kunnen gebruiken. Comibol en de Koreaanse bedrijven zullen elk de helft van de 1,5 miljoen dollar kostende kleine fabriek voor hun rekening nemen. 

Volgens een woordvoerder van Comibol zijn meerdere landen geïnteresseerd in deelname aan de industrialisering van ruw lithium uit de Uyuni zoutvlakte in de Boliviaanse Andesprovincie Potosí in het zuidwesten van het land. Het Zuid-Koreaanse consortium leverde echter het meest serieuze voorstel. 

Lithium-ion batterijen worden gebruikt voor een scala aan elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en digitale audiospelers. Volgens de Boliviaanse regering bevat de zoutvlakte honderd miljoen ton lithium; het US Geological Survey schat de voorraad op slechts negen miljoen ton. De Uyuni zoutvlakte is een opgedroogd bed dat zich uitstrekt over meer dan 10.000 vierkante kilometer en is ’s werelds grootste reserve van lithium.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug