Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zwaarlijvigheid stijgt in Latijns Amerika

Datum : 30/05/2014

Zwaarlijvigheid stijgt in Latijns Amerika

Deze week werd een onderzoek over obesitas wereldwijd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The Lancet. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Institute for Health Metrics and Evaluation in Washington. Uit het rapport blijkt dat zwaarlijvigheid in Latijns Amerika in de laatste dertig jaar is toegenomen.

In het zuidelijke continent is het percentage mannen en vrouwen met overgewicht de laatste jaren gestegen, net zoals in Amerika, waar zwaarlijvigheid steeds 'normaler' lijkt te worden. Overgewicht en obesitas is bij volwassenen van 41 naar 61 procent gestegen tussen 1980 en 2013. Het percentage bij kinderen en pubers is meer dan verdubbeld van 13 naar 29 procent in de laatste dertig jaar.

Dit probleem wordt steeds groter in landen als Chili, Mexico en Paraguay. Van de bevolking in Chili heeft 68 procent overgewicht, gevolgd door Mexico met 67 procent en Paraguay met 63 procent. In Argentinië, Colombia, Brazilië, Bolivia en Costa Rica heeft 50 procent van de bevolking te maken met zwaarlijvigheid.

Dit begint al bij het opvoeden van kinderen en bij volwassenen veroorzaakt dit vaak gezondheidsproblemen. Heel dikke mensen worden vaak op de arbeidsmarkt gediscrimineerd en soms worden ze arbeidsongeschikt verklaard, wat extra kosten betekent voor de maatschappij en minder acceptatie.

Bron : Notimérica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug