Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Zwakke bescherming land- en genderrechten'

Datum : 13/11/2018
Land : Brazilië

'Zwakke bescherming land- en genderrechten'

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) uitte maandag zijn bezorgdheid over de staat en de vooruitzichten van de rechten in Brazilië, met speciale aandacht voor een aantal van de campagnepunten van de extreemrechtse Jair Bolsonaro die op 1 januari 2019 aantreedt als de nieuwe president.

Het IACHR-team presenteerde voorlopige bevindingen na een bezoek van een week aan Brazilië, het eerste sinds 1995, en wees op de zwakke bescherming in Brazilië van land- en genderrechten en een cultuur van straffeloosheid.

“"We spreken diepe bezorgdheid over de huidige toestand van de mensenrechten in Brazilië en hun toekomst", zei het team in een verklaring. "Ondanks enige vooruitgang hebben we een land aangetroffen dat zijn historische schulden aan zijn burgers niet heeft kunnen oplossen.”

"Sociale uitsluiting, gebrek aan toegang tot de recht, kwetsbaarheid van openbare diensten beperken allemaal de ontwikkelingsvoorwaarden van het land en de kritieke situatie van toegang tot mensenrechten voor de meerderheid van de bevolking", aldus het team.

De verklaring noemde niet Bolsonaro, die vorige maand werd verkozen op een golf van woede over corruptie en toenemend geweld. Bolsonaro en veel kiezers geven de Arbeiderspartij (PT) die lange tijd aan de macht was, de schuld van de misstanden.

Zijn aanhangers vinden dat hij recht door zee praat, maar bij veel Brazilianen is hij verre van geliefd vanwege zijn racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke opmerkingen. Hij wil de wapenwetgeving versoepelen, politie en soldaten wettelijke bescherming bieden om gangsters aan te vallen, seks- en gendereducatie terugschroeven en mensen die land bezetten als  'terroristen' aanpakken.

De IACHR, de mensenrechtenafdeling van de 35-koppige Organisatie van Amerikaanse Staten, bekritiseerde dat label voor degenen die strijden voor landrechten. "Antiterroristische regels mogen niet worden gebruikt voor het criminaliseren van de rechten tot vergadering en  protesteren", aldus de verklaring.

Het team zei dat het ontmoetingen had met regerings- en lokale functionarissen, maatschappelijke groeperingen, inheemse en LGBT-gemeenschappen, favelabewoners en diplomaten met het doel om een rapport op te stellen dat in de toekomst zal worden gepresenteerd.

De voorlopige bevindingen wezen op bedreigingen van de rechten van mensen die in favela’s leven, die gebieden zijn geworden van intense misdaad en gevechten met de politie, en de rechten van zwarte vrouwen. "Ze worden met tienduizenden vermoord, zonder onderzoek, oordeel, sanctie of herstel", zei het team.

Mensenrechtenbescherming in Brazilië is de afgelopen decennia gestaag toegenomen, maar budgettaire narigheden hebben geleid tot tegenvallers, aldus de verklaring. Het team riep op tot resultaten van het onderzoek naar de moord in Rio op parlementariër en  mensenrechtenactiviste Marielle Franco afgelopen maart. Ook vroeg het team om meer bescherming voor Venezolaanse migranten in het noorden van Brazilië.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug