Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zware aardbeving in Chili

Datum : 25/04/2017
Land : Chili

Zware aardbeving in Chili

Chili is maandagavond rond 18.30 uur opgeschrikt door een aardbeving. Volgens het nationale rampenagentschap ONEMI ging het om een beving van 6,7 op de schaal van Richter, het Amerikaans geofysisch instituut USGS spreekt van een magnitude van 7,1. Er is nog geen informatie bekend over mogelijke schade of gewonden.

Het epicentrum lag op een diepte van 10 kilometer, op 38 kilometer ten westen van de havenstad Valparaíso, in het centrum van het land.

Het ONEMI had in eerste instantie evacuatiemaatregelen gevorderd door de regio's Valparaíso en O'Higgins, maar die werden snel weer opgeschort, omdat er geen tsnuamigevaar zou zijn, aldus het agentschap. In de regio vinden wel vaker zware aardbevingen plaats, en er zijn dan ook gedetailleerde evacuatieplannen om de mensen in het geval van een tsunami naar hoger gelegen gebieden te brengen.

In september 2015 stierven nog twaalf mensen bij een aardbeving met een magnitude van 8,4. Chili ligt bij de Pacifische ring van vuur, een gordel van zowat 450 actieve vulkanen, waar verschillende tektonische platen samenkomen. Aardbevingen worden veroorzaakt door verschuivingen en vervormingen van die platen.

Bron : Knack
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug