Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zware aardbeving in het Caribisch gebied

Datum : 30/01/2020

Afgelopen dinsdag was er een zware aardbeving in de Caribische zee, tussen Jamaica, Cuba en de Kaaimaneilanden. De beving had een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van tien kilometer. De beving werd op veel eilanden in het Caribisch gebied en zelfs in Miami gevoeld en zorgde voor flinke paniek. Een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven voor landen binnen een cirkel van 300 kilometer van het epicentrum. Dit betrof onder meer de kusten van Mexico, Belize en Honduras. De waarschuwing is gisteravond weer ingetrokken. Op Jamaica en in Miami werden enkele kantoren uit voorzorg enige tijd ontruimd. Op sociale media zijn filmpjes geplaatst van de beving. Ondanks de grote kracht van de beving valt de materiële schade mee en is er tot nu toe geen melding gemaakt van slachtoffers.

Deze maand is er sprake van veel seismische activiteit in het Caribisch gebied. Zo was er op 6 januari een aardbeving van 6.4 op Puerto Rico en had dit eiland de daarop volgende weken te maken met veel naschokken en lichtere bevingen. Afgelopen zaterdag was er nog een beving van 5.0 die ook op Sint Maarten gevoeld werd.

Het Caribisch gebied ten zuiden van Cuba vormt de zogenaamde Caribische plaat. Waar de plaat aan andere aardplaten grenst, vindt van oudsher veel seismische activiteit plaats, niet alleen aardbevingen en tsunami’s, maar ook vulkaanuitbarstingen. Het is deze maand precies tien jaar geleden dat het Caribische Haïti getroffen werd door een verwoestende aardbeving met tenminste 200.000 slachtoffers.

Bron : BBC, NPR, sociale media
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug