Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zwarte lijsten van de Argentijnse dictatuur

Datum : 05/11/2013
Land : Argentinië

Zwarte lijsten van de Argentijnse dictatuur

De Argentijnse regering heeft gisteren de ontdekking van 1500 geheime documenten uit de militaire dictatuur (1976-1983) bekendgemaakt. De dossiers zijn in het Cóndor-gebouw, het hoofdgebouw van de Argentijnse Luchtmacht in Buenos Aires gevonden.

Deze documenten bevatten belangrijke informatie over de repressieve maatregelen van het regime, zwarte lijsten met namen van dissidenten, de plannen van de junta om aan de macht te blijven tot de 21e eeuw, de opdracht voor de ontvoering van de eigenaar van de krantenpapierfabriek, instructies om vragen van internationale instellingen van mensenrechten te beantwoorden over meer dan de 30.000 vermiste personen, de formele klacht van de voorzitter van de Moeders van de Plaza de May, enzovoort. De documenten hebben zowel historische als  juridische waarde.

Er zijn meer dan 13 aktes gevonden die informatie bevatten over de samenwerking tussen de Argentijnse kranten La Nación, Clarín en La Razón en het militaire regime om de familie van David Graiver, de voormalige eigenaar van de fabriek van krantenpapier Papel Prensa, die zelf omkwam bij een mysterieus vliegtuigongeluk in 1976, gevangen te nemen en te folteren.

De zwarte lijst bevat meer dan 300 namen van Argentijnse journalisten en artiesten, onder wie de schrijver Julio Cortázar en de zangeres Mercedes Sosa. De junta had een soort rangschikking van F1 tot F4 samengesteld voor artiesten, afhankelijk van hun niveau van 'gevaar'.

Volgens de Argentijnse minister van Defensie, Agustín Rossi, heeft de vondst "een zeer grote historische waarde" en nu heeft de rechtbank de taak om "de juridische waarde te bepalen voor de verschillende zaken". "We hopen dat nu meer documenten verschijnen" voegde Rossi eraan toe. In de komende zes maanden worden alle documenten onderzocht. Vervolgens moeten deze door de rechtbank beoordeeld worden.

Bron : El País, La Nación (Argentinië)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug