Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Zwarte maandag: Mexicaanse peso op zijn laagst

Datum : 20/09/2016
Land : Mexico

Zwarte maandag: Mexicaanse peso op zijn laagst

Op maandag 19 september heeft de wisselkoers van de Mexicaanse peso een recordlaagte bereikt. De Amerikaanse dollar sloot de dag op 20 Mexicaanse peso’s. Het lijkt alsof de geldontwaarding niet meer te stoppen is. Mogelijke oorzaken hiervan zijn de steeds toenemende populariteit van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en de oliecrisis. Volgens deskundigen is er nog geen duidelijke grens te voorspellen.

In de loop van 2016 is de Mexicaanse peso met 20 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Afgelopen week werd de nationale munteenheid het zwaarst getroffen tussen die van alle opkomende landen. Daarom zijn de voorspellingen van een wisselkoers van 18,2 peso’s per dollar voor 2017 van de Mexicaanse regering te betwijfelen.  

Mexico heeft een sterke economie voor Latijns-Amerikaanse begrippen, met een groei van 2 procent staat die boven Brazilië en Argentinië. Toch is het niet duidelijk wat de Mexicaanse economie te wachten staat. Hoewel de inflatie onder de 3 procent ligt en 80 procent van de exportproducten  naar de Verenigde Staten gaan, waar de Amerikaanse buren enorm kunnen profiteren van de geldontwaarding.

Wantrouwen stijgt dan ook, ook al is de Mexicaanse peso de achtste meest liquide valuta ter wereld. Het is mogelijk dat het Federal Reserve System deze week de rente zal laten stijgen, wat een bedreiging is voor de massale uitstroom van kapitaal naar de VS ten koste van de ontwikkelingslanden. Trump, het andere schrikbeeld van Mexico, maakt vorderingen in zijn verkiezingscampagne. De prijs van de olie, de belangrijkste bron van inkomsten voor Mexico, blijft laag, waardoor de overheid nog meer moet bezuinigen. Dat heeft direct invloed op het groeipotentieel.
 

 

Bron : Revista Proceso, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug