Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Zwarte modellen op catwalk Brazilie

Datum : 16/01/2012
Land : Brazilië

Zwarte modellen op catwalk Brazilie

Een vurig debat ontstond afgelopen week tijdens de modeshows in Rio de Janeiro. Er liepen namelijk bijna geen zwarte vrouwen op de catwalk, terwijl Brazilië wereldwijd de een na grootste zwarte bevolking heeft. Daarom werd voorgesteld om een minimum aantal zwarte modellen  verplicht te stellen.

De 24 modehuizen die meededen aan de show hadden bijna alleen maar blanke vrouwen in dienst, hoewel organistoren zelf verklaren dat ze niet discrimineren. Actiegroep Educafro kwam in actie, onder leiding van Fransiscaner pater David. Hij eist dat de autoriteiten de modehuizen verplichten om een minimum aantal zwarte meisjes mee te laten doen tijdens de modeshows. In 2009 was er ook al een minimum ingevoerd van 10 procent, maar een jaar later was de eis al weer van de baan. “Dit is een land waar 51 procent van de mensen zwart of gemengd is. Dan kun je de zwarte bevolking niet discrimineren.”

Luana Genot, zwart model, kan zich zeker vinden in de eis van Educafro. “Modehuizen hebben veel commentaar op ons uiterlijk: onze konten zijn te dik, onze heupen te breed. Wij mogen alleen op komen draven als de show draait om de cultuur van zwarte mensen. Er is geen plek voor ons.” Andere zwarte modellen zijn juist bang dat her vereiste minimum tot meer racisme zal leiden.


 

Bron : De Volkskrant
Bookmark and Share


Terug