Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Zwarte Pieten op z'n Peruaans

Datum : 01/12/2017
Land : Peru

Zwarte Pieten op z'n Peruaans

Daar waar in Nederland in deze tijd van het jaar de emoties over het al dan niet racistische karakter van het fictieve personage Zwarte Piet hoog oplopen, is Peru in de ban van een filmpersonage, de door (de mannelijke acteur) Jorge Benavides gespeelde Andesboerin Jacinta.

In Boerin Jacinta: op zoek naar Wasaberto gaat boerin Jacinta in Lima op zoek naar haar partner Wasaberto, die ze echter nog nooit gezien heeft. Sinds deze Peruaanse film eind november uitkwam, hebben al 47 duizend mensen hem gezien.

Omdat ze de Limeños niet verstaat en het leven in de grote stad niet begrijpt, komt ze in heel wat komische situaties terecht. Althans, zo zegt regisseur Adolfo Aguilar de film bedoeld te hebben: als een komische karikatuur van de werkelijkheid. Door haar vorige, vergelijkbare, films is Jacinta een soort cultfiguur geworden.

Veel Peruanen echter noemen de film “discriminerend” en “racistisch”, met name ten aanzien van inheemse vrouwen. Tot in het parlement werd er fel over de film gedebatteerd en de minister van Cultuur, Salvador del Solar, sprak er zijn walging over uit. Zelfs het Comité voor de Uitbanning van Raciale Discriminatie van de Verenigde Naties reageerde bezorgd.

Eveneens bezorgd toonde zich het Peruaanse Comité van Burgers Tegen Racisme, en wel over de toenemende uitingen van discriminerende uitingen op scholen en sociale media, gestimuleerd door ‘Jacinta’. De film legt een nog steeds bestaande raciale en culturele kloof in de Peruaanse samenleving bloot.

In de woorden van schrijver Renato Cisneros: “In de echte wereld, hoe zeer we ons ook afkeren van bepaalde individuen, bepaalde thema’s of uitlatingen, het is duidelijk dat deze personen, thema’s en uitlatingen bestaan. Je kunt ze mooier maken dan ze zijn, of je ertegen afzetten, maar je kunt ze niet ontkennen.”

Bron : Peru 21
Bookmark and Share


Terug