Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zwemster staakt opnieuw poging overtocht van Cuba naar Florida

Datum : 21/08/2012

Zwemster staakt opnieuw poging overtocht van Cuba naar Florida

De 62-jarige zwemster Diana Nyad heeft haar laatste poging om van Cuba naar Florida te zwemmen gestopt. Ze kampte met ernstige kwallenbeten. Tijdens haar eerste nacht in het water werd ze gestoken door kwallen in haar lippen, voorhoofd, handen en nek. Een rukwind zette haar uit de koers. Nyad was ongeveer halverwege maar besloot om niet het risico om verder te gaan onder de extreme weersomstandigheden als storm en onweer.

Nyad was bezig aan haar vierde poging. De volledige afstand van Havana, Cuba, naar Key West, Florida, is 103 mijl. De eerste poging was al in 1978. Ze probeerde het nog eens twee keer vorig jaar, maar deze pogingen eindigde na 11 uur omdat ze een astma-aanval kreeg en last had van kwallenbeten. Voordat ze aan haar vierde poging begon leek ze er klaar voor. "Ik voel een enorme innerlijke druk dat het nu moet lukken, dit zal toch wel de laatste keer zijn,'' zei ze. Nyad zwom zonder een haai kooi, maar wel met elektronische middelen om haaien op afstand te houden en een team van duikers.

In de jaren 1970, won ze meerdere zwemmen marathons en was een van de eerste vrouwen die rond het eiland Manhattan zwom. Ze bezit een wereldrecord voor de langste afstand op zee zwemmen - 102,5 mijl van Bimini in de Bahamas naar Jupiter, Florida. Nyad droomde al van zwemmen van Cuba naar Florida sinds ze 8 jaar oud was. Toen was ze op reis in Cuba. 

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug