Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

La Chispa 359 - Brazilië

Land : Brazilië

La Chispa 359 - Brazilië

La Chispa 359 - Brazilië

POLITIEK EN ECONOMIE

De zoekende gigant
De Brazilianen moeten er zelf nog aan wennen: als groeiland nemen ze meer dan ooit deel aan het globale debat, als regionale reus drongen ze de invloed van Washington in zijn historische achtertuin terug. Maar de Zuid-Amerikaanse integratie wil niet erg vlotten. Nog altijd blazen Brazilië en zijn buren koud en warm.

Nederland en Brazilië
“Brazilië is niet meer het land van de toekomst, maar van nu”, meent Arnout Nuijt, coördinator internationale betrekkingen Rotterdam. Rotterdam is de grootste haven van Europa voor de invoer van Braziliaanse producten. Ook vestigt een aantal belangrijke Braziliaanse bedrijven zich in de Maasstad. “Rotterdam is een toplocatie in Europa qua logistiek en verbindingen”, zegt Arnout Nuijt van de gemeente Rotterdam. Een gesprek over de relatie Brazilië-Nederland.

Interview Marion van Royen
“Als je nu de boot naar Brazilië mist, mis je alles”, zegt NOS-correspondente Marjon van Royen. Sinds 1999 woont en werkt Van Royen als correspondente voor de NOS in Latijns Amerika. Vol vuur vertelt ze over ‘teddybeer’ Lula en het ontwaken van ‘de slapende reus’. “Het is een gevoel dat grenst aan verliefdheid.”

Groeipool in het Amazonebos
Een stad midden in de jungle is geen vanzelfsprekendheid. Toch kan het belang van Manaus voor Brazilië nauwelijks overschat worden. Met een vrijhandelszone stimuleert de overheid de ontwikkeling in het gebied. En de status van speelstad van het WK voetbal 2014 is hét visitekaartje van de regio voor de rest van de wereld.
Militaire samenwerking Brazilië en ArgentiniëBrazilië gaat steeds meer militair samenwerken met Argentinië. Beide landen zien de zuidelijke Atlantische Oceaan als een “zone van vrede, zonder nucleaire wapens” en willen dat graag zo houden. Waarom werken Brazilië en Argentinië samen en wat houdt hun strategische alliantie in?

VOETBAL

Interview Henk Markerink, directeur Arena
“Stadions zijn de kathedralen van de 21e eeuw”, volgens Henk Markerink van stadion Arena in Amsterdam. In Brazilië zijn de voorbereidingen voor het WK in volle gang. De Nederlandse Amsterdam Arena is actief betrokken bij de bouw van twee stadions. Reden voor een gesprek met directeur Henk Markerink, die je de geestelijk vader van de Arena kunt noemen.

Race tegen de klok

In de zomer van 2014 komt het voetbal thuis. Het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zal ongetwijfeld een groot feest worden. Maar wat betekent een WK voetbal voor Brazilië? Wat levert het op en aan welke voorwaarden moet er worden voldaan? Voordat het voetbalfeest losbarst, moet er nog veel gebeuren in het land van de Goddelijke Kanaries.

Grote schoonmaak in Rio de Janeiro
Amnesty International is bezorgd over gedwongen huisuitzettingen. Met het WK voetbal en Olympische Spelen op komst houdt Rio de Janeiro grote schoonmaak. Daarbij komen mensenrechten in het geding van de bewoners van favelas die op de schop gaan.

CULTUUR

Inhotim: paradijs voor kunstliefhebbers
 Braziliaanse kunst zit in de lift, en dat heeft Bernardo Paz goed begrepen. De voormalige mijnmagnaat heeft een immens kunstparadijs ontwikkeld, genaamd Inhotim. Kunstenaars krijgen er vrij spel, en toeschouwers kunnen zich in Inhotim vergapen aan indrukwekkende sculpturen en installaties in een bijzonder natuurlijk decor.

Plastische chirurgie
Vaidosa, oftewel ijdel worden vrouwen uit Rio de Janeiro wel genoemd. Dagelijks zijn de cariocas met uiterlijk vertoon bezig, en in de schoonheidssector gaan grote geldbedragen om. Alexander Edmonds, docent antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, vertelde op 4 november op het CEDLA over zijn onderzoek naar de schoonheidsindustrie in Rio en zijn contact met plastisch chirurg en schoonheidsgoeroe Ivo Pitanguy.

Een halve eeuw bevrijdingskerk
In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren bevrijdingstheologie en maatschappelijk en politiek betrokken basisgemeenschappen de meest opvallende verschijnselen binnen de Braziliaanse katholieke kerk. Deze bevrijdingskerk is niet meer het dominante kerkmodel, maar is beslist niet verdwenen.

De omarming van de Ander
Brazilië heeft vaak een tegenstrijdige houding gehad tegenover het vreemde, het andere, zowel uit buiten- als binnenland. Dat weerspiegelt zich in de literatuur. Steeds meer accepteren de Brazilianen de Ander als deel van zichzelf.

Het Object – Het Verlangen
Prachtige fotoreportage van Ariel Subirá,waarin hij het naakte bestaan van de cariocas vastlegt.

EN VERDER

Brazilië in feiten en cijfers
Literatuurtips
Interview met Nanko van Buuren van IBISS

Lid van La Chispa? Het nummer valt bij u in de bus.
Geen lid? Meld u nu aan als lid of bestel een los nummer door een mail te sturen naar administratie@lachispa.eu.


Terug