Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

La Chispa 365 - Colombia voorbij de hype

Land : Colombia

CHISPA 365  - COLOMBIA VOORBIJ DE HYPE

ACTUEEL

Vredesbesprekingen
Eindelijk vrede in Colombia? Sinds herfst 2012 zitten de FARC en de regering weer aan de onderhandelingstafel. Onlangs bereikten ze een historisch (deel)akkoord over agrarische ontwikkeling. De bevolking snakt naar vrede, maar is sceptisch. Hoe zijn de vooruitzichten? La Chispa peilde de mening van drie kenners.

Criminele bendes
Een staat binnen de staat? Colombia is in de ban van de bacrim, criminele bendes die tegenwoordig steden domineren. Het zijn geen ‘gewone’ criminelen, maar erfgenamen van de paramilitairen.

Smaragdenbaas Víctor Carranza
Op 4 april 2013 overleed smaragdentsaar Víctor Carranza. Aan de hand van zijn leven vertelt Kris Lane over de recente geschiedenis. Vanwege de hoge kwaliteit en mooie schrijfstijl is de originele taal – Engels – gehandhaafd.

ECONOMIE

Colombia’s nieuwe economische landschap
De economie groeit. Het land is rijk aan grondstoffen en buitenlandse investeringen nemen toe dankzij de verbeterde veiligheidssituatie. Gaat Colombia hiervan profiteren?

Mijnbouw
Mijnbouw is een van Colombia’s meest actuele problematiek. In een drietal artikelen belichten auteurs de gevolgen van deze miljardenbusiness.

Landbouw en plattelandsontwikkeling 
De Colombiaanse plattelandsbevolking leeft onder slechte omstandigheden en lonen zijn laag. Hervorming van de rurale economie en herverdeling van grond staan dan ook centraal in de onderhandelingen tussen de regering en de FARC 

CULTUUR

Vallenat
‘Vallenato canta Vallenato, Colombiano canta Colombiano’, zo bezong Lisandro Mesa de kenmerkende Colombiaanse muziekstijl die nog altijd onverminderd populair is. De vallenato werd oorspronkelijk gespeeld door boeren, maar tegenwoordig is er zelfs een speciale Latin Grammy categorie voor opgericht. Zie hier enkele voorbeelden van populaire vallenato video’s, met bijbehorende romantische scenes.

Daniel Calderón y los gigantes – Quien eres tu
Peter Manjarres - Obsesión 

Veel vallenato nummers hebben echter geen videoclips, maar alleen concertopnamen. Zo ook de meeste hits van de Latin Grammy winnaars in de categorie cumbia/vallenato: Los Hermanos Zuleta en Jorge Celedon.

Música llanera
Iedereen kent salsa, cumbia en rumba. Minder bekend onder het grote publiek is de Colombiaanse música llanera. Deze‘muziek van de vlaktes’ vindt haar oorsprong in een combinatie van inheemse, Europese en Afrikaanse invloeden.
Cimarron: Quitapesares
Ana Veydó – La cocina de mi mamá
Yesid Ortiz – Princesita de los llanos
Villamil Torres - Mi bombon de brea

Parque Tayrona 
Op vakantie naar Colombia? Dan is Parque Tayrona een aanrader. Ongerepte natuur, paradijselijk strand en overblijfselen van historische inheemse cultuur.

Extra

Fotoreportage Violentology van de Amerikaanse fotograaf Stephen Ferry, gebaseerd op zijn gelijknamige boek. Niet alleen in beeld maar ook in woord vertelt Ferry de tragische geschiedenis van Colombia.

En ook

Opinie
Boekrecensies
Columns van Jorge Franco en June Carolyn Erlick
Recepten

 

Bent u lid van La Chispa? Dan valt dit nummer automatisch bij u in de bus. Bent u geen lid, meld u dan aan als abonnee of bestel een los exemplaar van dit nummer. Stuur dan een e-mail naar administratie@lachispa.eu o.v.v. ‘Colombia voorbij de hype, # 365’.

Aan dit nummer verleenden ook externe auteurs hun bijdrage. Een paar daarvan willen we uitlichten.
June Carolyn Erlick: hoofdredacteur van ReVista, Latijns Amerika tijdschrift van David Rockefeller Center for Latin American Studies / Harvard University, klik hier voor meer informatie.
Mucura Images: Dit is een persbureau gericht op Latijns Amerika. Mucura Images levert foto’s, video en nieuwsberichten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bogotá, Colombia. Zie ook de website http://www.mucuraimages.com/.
Alexander Rieser: Oostenrijkse fotograaf, www.alexanderrieser.com.
Stephen Ferry: Amerikaans fotograaf en auteur van het fotoboek Violentology, zie www.stephenferry.com.
Oliver Schmieg: foto/videojournalist in Colombia. Zijn website is www.oliverschmieg.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug