Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Buenos Aires, waar niets is zoals het lijkt. Verhalen over de geboortestad van Máxima, Kees Elenbaas


Buenos Aires, waar niets is zoals het lijkt. Verhalen over de geboortestad van Máxima, Kees Elenbaas

Nestor Kirchner was een eigenzinnige president en een onaangename man in de omgang. Een oud-minister vertelde aan journalist Kees Elenbaas dat hij onder Kirchner eindelijk weer aan lezen toekwam. Bij een afspraak met de president, die meestal maar heel kort duurde, nam hij altijd een goed boek mee, want Kirchner had hem wel eens zes uur laten wachten. Dit is een van de talloze anekdotes uit Bueno Aires, waar niets is zoals het lijkt. In ruim dertig korte stukjes schetst Elenbaas, correspondent voor andere NOS en Het Financieele Dagblad, allerlei aspecten van de Argentijnse samenleving. Van dagelijks leven met huisjesmelkers en verkeerschaos tot dictatuurprocessen, de onvermijdelijke Juan en Evita Perón, de recente geschiedenis en het laatste nieuws, zoals de arrestatie van Transavia- en vermoedelijke doodsvluchtenpiloot Julio Poch en de dood van zangeres Mercedes Sosa.


De stukken zijn een mix van reportages, beschouwingen en historische overzichten, meestal goed leesbaar. Leidraad is de verbazing van Elenbaas dat alles steeds net anders blijkt te zijn dan hij eerst dacht. Hij wil het misverstand uit de weg ruimen dat Argentinië een ‘normaal democratisch land is geworden’ Hij ziet Argentijnen als mensen die nooit ergens voor zijn, maar altijd ergens tegen. En ze zijn het zeker met elkaar oneens, behalve als het nationale voetbalelftal speelt.


Rond de Máxima-hausse verschenen in 2001 drie Nederlandse boeken over Argentinië: van Ineke Holtwijk, Roel Janssen en Jan van der Putten gezamenlijk, René ter Steege en Jan Thielen. Het is toe te juichen dat er acht jaar later weer een toegankelijke inleiding over Argentinië beschikbaar is. Gezien de vele interessante zaken die worden besproken in vaak vrij willekeurige volgorde, had een register echter niet mogen ontbreken. De verwijzing naar Máxima in de titel is een irritante verkooptruc van de uitgever. Twee foto’s van de auteur, op de voor- en achterkant, is wat te veel van het goede, ook al leerde hij het journalistenvak destijds als redactielid van Alerta, de voorganger van La Chispa.

Uitgeverij Conserve, Schoorl, ISBN 9789054292883, 2009, 251 pag., €17,00

Auteur: Jan de Kievid


Terug