Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De eeuw van Carlos Moreno Amador

Een familiekroniek van Onno Wesseling waarin de Argentijnse tango centraal staat

Auteur : Estefanía Pampin Zuidmeer
Land : Argentinië

De eeuw van Carlos Moreno Amador

Carlos Moreno Amador is de man die centraal staat in de familiekroniek van Onno Wesseling: De eeuw van Carlos Moreno Amador. Maar deze roman draait niet alleen om Carlos, de andere hoofdrolspeler is de Argentijnse tango. Deze krijgt zo’n sterke plaats in het verhaal dat het uiteindelijk alles en iedereen verbindt. De tango blaast vuur en passie in de liefde, maar leidt evenzeer tot tragedie en gebroken levens. De dans staat hier symbool voor het leven in al haar facetten.

Het verhaal begint in Italië, aan het einde van de vorige eeuw. Antonio Moreno verdraagt het leven in armoede niet langer en vlucht naar Argentinië. Hij laat alles achter zich. Een hard leven staat hem op te wachten in het land van de tango. In Buenos Aires ontmoet hij Ana Amador, een jonge vrouw die door een zwaar trauma in zichzelf gekeerd is. Ze praat niet. Hij raakt hopeloos verliefd op Ana. Wanhopig bedenkt hij allerlei manieren om contact met haar te maken. Met de tango weet hij de diepste gangen van haar ziel en haar hart te bereiken. Zijn liefde brengt de stem van Ana weer tot leven. Maar het noodloot slaat toe wanneer Ana in het kraambed sterft. Carlos Moreno Amador is geboren. Antonio zal nooit meer dezelfde man worden.

Familiekroniek

Carlos raakt, net als zijn moeder, volledig in de ban van de tango. De tango zal hem evenzeer liefde en tragedie brengen. Op jonge leeftijd wordt hij verliefd op Miguela, met wie hij naar Europa vlucht. In Parijs strijken ze neer. Eerst leven ze als zwervers, maar het lukt ze om een bestaan op te bouwen in de Franse hoofdstad. De tango wordt de rode draad in hun leven. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Miguela verdwijnt.

Het einde van het boek laat te wensen over, een minpuntje. Maar desondanks is de roman absoluut de moeite waard: de personages, hun levens en de tijdgeest worden uitgebreid en boeiend beschreven.De lezer van deze familiekroniek wordt meegevoerd naar verschillende landen en tijden. Juist die diepgang maakt dat het boek een boeiende, meeslepende familiekroniek is, mooi afgetekend in de historische context van drie generaties.

Bewondering

En voor de liefhebber van de tango is het lezen van deze roman een must. Onno Wesseling legt de essentie van de Argentijnse tango bloot, net zoals haar betekenis voor de personages. Prachtig beschreven is hoe de tango beleefd werd aan het einde van de negentiende eeuw in Argentinië en in de twintigste eeuw in Parijs. De lezer die niets met tango heeft zal gegarandeerd geïnteresseerd raken in deze stijl van dans, muziek en poëzie. Eigenlijk kan dit boek niet gelezen worden zonder tangomuziek op de achtergrond. Het verhaal op zichzelf is al mooi, maar door de tangomuziek komen de personages, hun passie voor het dansen en de historische context van de verschillende periodes nog beter tot hun recht.

Onno Wesseling (fotograaf Keke Keukelaar) werd in 2014 De eeuw van Carlos Moreno Amador genomineerd voor de Bronzen Uil, een in 2011 door het Willemsfonds opgerichte literaire debuutprijs. De nominatie is meer dan terecht, en de opbouw en schrijfstijl van het verhaal doen niet vermoeden dat het om een debuutroman gaat. Dezelfde mening deelt literair Nederland: “Wesseling heeft een treffend en mooi debuut geschreven dat naar meer smaakt. Het gemak waarmee de schrijver zijn verhaal door de historie en verschillende culturele achtergronden heenloodst, dwingt bewondering af. Des te meer omdat we hier met een debutant te maken hebben.”

Onno Wesseling, De eeuw van Carlos Moreno Amador, Uitgeverij De Geus Amsterdam, 2013, ISBN 9789044528213, 381 pag., € 19,95

Recensie is geplaatst op 2-4-2017


Terug