Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De filmvertelster

Hernán Rivera Letelier

Auteur : Mark Weenink
Land : Chili

De filmvertelster

In de grote leegte van de Atacamawoestijn is het armoe en verveling troef. Het is de perfecte setting waarin de Chileense schrijver Hernán Rivera Letelier (1950) zijn novelle De filmvertelster neerzet.

De titel slaat op de twaalfjarige María Margarita, de goedgebekte hoofdpersoon. Met haar vier broers en vader woont ze in een mijnwerkersdorpje. Enig lichtpuntje in het treurige bestaan is de bioscoop. De meeste inwoners kunnen zich echter geen kaartje veroorloven. Dankzij haar ongebreidelde fantasie en gepassioneerde vertelgave ontwikkelt María Margarita zich tot beste filmverteller van het gezin, van de straat, en zelfs van het dorp. Het gezin, dat entree heft op de ‘optredens’ van María Margarita, vaart er wel bij. Maar voor hoe lang?

De kracht van het verhaal zit in de eenvoud en de charme van het hoofdpersonage. Rivera Letelier heeft geen tierelantijnen nodig, maar vertelt een puur verhaal. María Margarita is ontwapenend en probeert zich staande te houden in de veranderende wereld om haar heen.

Dat de auteur trots is op zijn roots, merk je aan de wijze waarop hij het woestijnzand en het desolate op de lezer af laat komen. Het stof waait nog net niet in je gezicht. Momenteel is regisseur Walter Salles - bekend van Central do Brasil en The Motor Cycle Diaries – bezig de roman te verfilmen. De speelfilm wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht.

Uitgeverij Signatuur, 2011, Utrecht, ISBN 9789056723507, 95 pag., €10,00, vertaling: M. Vanderzee

Lees ook het interview met Hernán Rivera Letelier in het extra dikke nummer over Onderzoek en Film, La Chispa 356.
Bestel nu
 


Terug