Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De sage van het grensland, Liliana Bodoc


De sage van het grensland, Liliana Bodoc

In De sage van het Grensland schetst de Argentijnse fantasy-schrijfster Liliana Bodoc een wereld die bevolkt wordt door aardmagiërs, visjesvrouwen, Woestijnherders, Husihuïlken en loeloes. De trilogie vertelt het verhaal van de volken in het Grensland. Ze worden bedreigd worden door Misáianes, de zoon van de Dood, en zijn troepen, de Sidereziërs, die vanuit de Oude Wereld de zee oversteken.
Het is een ouderwetse strijd tussen Goed en Kwaad, maar echt spannend wordt het niet. Dat is jammer, want op zich bevat het verhaal alle ingrediënten voor een meeslepend epos: verraad, liefde en strijd. Om te zeggen dat het verhaal voorspelbaar is, gaat te ver, maar verrassen doet het zeker niet. In boek I weten de verenigde volken ternauwernood de rampspoed te weerstaan en in boek II is het weer vechten geblazen. De finale van het verhaal volgt in het derde deel, De dagen van het Vuur, dat in oktober verschijnt. In het buitenland viel de trilogie overigens veel positieve kritieken en zelfs prijzen ten deel.
De essentie van de fantasy-stroming is het scheppen van een fantastische wereld waarin het onvoorstelbare natuurlijk wordt en je als aardse sterveling wordt binnengesleurd. Hier gaat het mis met de trilogie, want precies dat element van het genre lijkt te ontbreken. Afgezien van wat aparte, maar toch zeer menselijke wezens, en wat magie, is het fantasy-gehalte niet erg hoog. En aan het verhaal lijkt weinig verbeeldingskracht te pas gekomen. Voor de goede verstaander is het gewoon het veroveringsverhaal van Zuid-Amerika door de Spanjaarden. De Sidereziërs hebben ook onbekende dieren met haardos (paarden) en vuurwapens bij zich. De auteur geeft overigens ook aan geïnspireerd te zijn door het veroveringsverhaal, maar je kunt je afvragen in hoeverre het hier nog om fantasy gaat. Bodoc moet het hebben van de beeldende manier waarop ze personages en landschap tot leven brengt. De vraag is echter of de lezer daar genoeg aan heeft.
 

De dagen van het Hert (boek I), Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2009, ISBN 9789028423060, 285 pag., €19,90

De dagen van de Schaduw (boek II), Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2010, ISBN 9789028423305, 319 pag., €19,90
Vertaling
: Bob de Nijs
 

Auteur: Mark Weenink

Klik hier voor een voorpublicatie van De dagen van het vuur (Boek III)


Terug