Recensies boeken

Do Travel Writers Go to Hell?, Thomas Kohnstamm

20 april 2008

Mark Weenink

Als reizen een religie is, dan is de Lonely Planet-reeks de bijbel. Wellicht zul je als lezer door het lezen van Do Travel Writers Go to Hell? van Thomas Kohnstamm enigszins van je geloof af vallen. In dit humoristische non-fictie werk prikt hij de mythe door van de alwetende reisgids.

Hoewel de auteur het op het eerste gezicht prima voor elkaar heeft (een goede baan, een lieve vriendin die van hem houdt), besluit hij het roer om te gooien. Hij neemt een opdracht van Lonely Planet (LP) aan: hij gaat de gids van noordoost-Brazilië updaten.

Het werk is een race tegen de klok. Een onmogelijke deadline hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Het budget waarmee LP hem afscheept is belachelijk klein. Toch probeert Kohnstamm naar eer en geweten zich van zijn taak te kwijten. Als een idioot reist hij stad en land af, checkt hij bustijden en bezoekt hij restaurants, alleen maar om aan het einde van de dag tot de conclusie te komen dat het een mission impossible is. Als lezer leef je en stress je met hem mee en vraag je je af wat die reisgidsen eigenlijk waard zijn die je in de kast hebt staan.

Het boek is doorspekt met hilarische voorvallen en sores waarmee een backpacker te maken heeft. Kohnstamm interpreteert noodgedwongen de spelregels (een LP-auteur mag geen gunsten aannemen in ruil voor een positieve beoordeling) naar eigen inzicht: hij mag wel gunsten aannemen, maar dat leidt niet per sé tot een positief oordeel.

Hoe humoristisch het boek ook geschreven is, de auteur raakt wel een teer punt. De reisgidsenwereld is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. Je realiseert je dat reisgidsen – niet alleen LP – niet de kwaliteit bieden die ze pretenderen te hebben. Een reisgids blijkt niet meer dan een verzameling willekeur, toevalligheden en onzorgvuldigheden.

Overigens is Kohnstamms boek geen aanklacht tegen reisgidsen. Hij wijst alleen op de beperkingen. Na noordoost-Brazilië heeft hij met veel plezier nog een aantal andere reisgidsen ‘gedaan’.

Random House USA, 2008, 288 pag., ISBN 9780307394651

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This