Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Dom Pérignon in een rugzak

Huib Edixhoven

Auteur : Saskia van Gemert

Dom Pérignon in een rugzak

De ontdekking van wijn vormt de rode draad in dit inspirerende autobiografische reisverhaal van Huib Edixhoven – een echte wijnnerd, naar eigen zeggen. Dom Pérignon in een rugzak is alles behalve een theoretisch wijnboek: terwijl je leert over decanteren, spijscombinaties en druiven, hangt Edixhoven aan de buitenkant van een trein, wordt hij aangerand in een Boliviaanse bus, scheldt hij onbedoeld zijn Argentijnse medewerkers uit en trekt hij per motor door Chili. Avontuurlijke ontmoetingen met druiven, wijnregio’s en mensen leveren vermakelijke of beter gezegd smakelijke verhalen op. Wijnen uit de oude en nieuwe wereld - waaronder Argentinië, Chili en Bolivia - komen aan bod. Knappe lezer die tot het einde van dit boek kan wachten met het ontkurken van een fles of het plannen van een reis.

Enthousiast vertelt Edixhoven over een recent bezoek aan een clubje cult wijnmakers in de Maule vallei, Chili: kleine wijnmakers (zoals in Frankrijk) die wel samenwerken (beetje on-Frans) en van een oninteressante druif als de carignan (in Frankrijk alleen in gebruikt in blends) een “waanzinnig gave wijn” weten te maken! Naast wijn wordt er ook bier gebrouwen: for a great wine you need a lot of beer, volgens de wijnmakers, dat zul je Fransen ook niet snel horen zeggen.

In Latijns Amerika waren Peru en Bolivia favoriet om te bereizen: ruig en avontuurlijk. Een volgende reis zou Huib naar het voor hem nog onbekende noorden van Zuid-Amerika brengen: weliswaar geen wijnlanden, maar dat houdt deze wijn- en reisfanaat niet tegen. Qua wonen gaat zijn voorkeur uit naar Argentinië: de speelsheid van de Argentijnen, net Italianen - minder serieus en met meer sjeu - spreekt hem meer aan dan de Chilenen, “toch meer de Scandinaviërs”.

Na een carrière als ingenieur is Edixhoven een andere weg ingeslagen en heeft hij Vindict.nl opgericht: een online wijnwinkel, een leuk alternatief voor de traditionele wijnhandelaar. Slogan: “cut the crap, just enjoy!” Zie: www.vindict.nl

(Nog) geen wijnkenner? Hier een paar tips van Huib Edixhoven om de wijnkeuze makkelijker te maken:

Wit

  • Torrontes, Argentinië: “een ingetogen aromatische, kruidige en met perzik en rozengeur doorspekte witte wijn. Lekker bij Aziatisch, of spicy eten, liever bij vis dan bij steak dus en bijvoorbeeld goed bij Peruaanse ceviche.”

Rood

  • Altijd goed: de ‘eigen druiven’ zoals malbec voor Argentinië en carmenère voor Chili: “beiden van oorsprong Bordeaux-druiven, maar ze komen veel beter tot hun recht in Latijns Amerika”.
  • Nog een aanrader: “subtiele wijn uit het koele Patagonië: zoals de pinot noir (Bourgondië) die als hij te warm wordt een ‘vreselijk saaie’ wijn is, maar juist in een koel klimaat goed uitkomt”.

En de persoonlijke aanraders van La Chispa:

  • Adobe Carmenère Reserva 2009, Emiliana, Chili (Colchagua): Albert Heijn €4,99
  • Indomita Gran Reserva , Cabernet Sauvignon 2008, Chili (Maipo Valley): Vomar €4,99
  • Andaluna, Malbec 2008 , Argentinië (Tupungato, Mendoza)
  • Viña Ventisquero Clasico Sauvignon Blanc 2009, Chili (Racagua)


Uitgeverij Carrera, Amsterdam, 2010, ISBN 9789048807642, €16,90, 269 pag.

Doe mee aan onze quiz en win een gratis boek!

 


Terug