Recensies boeken

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

20 januari 2017

Auteur : Simone Kalkman

Debuutroman van de Braziliaanse auteur Martha Batalha

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão”Veel van de verhalen in dit boek zijn waargebeurd”, zo begint Martha Batalha het voorwoord van haar debuutroman Het verborgen leven van Eurídice Gusmão. Daarbij heeft ze het allereerst over de meer excentrieke personages uit dit boek, dat speelt in het Rio de Janeiro van de jaren veertig van de vorige eeuw. Veel van hen hebben echt bestaan. Toch zijn volgens Batalha ook de fictieve hoofdpersonages, Eurídice Gusmão en haar zus Guida, overal te vinden: oude tantes en oma’s die je op familiefeestjes ziet, maar waarbij je eigenlijk nooit over hun levensverhaal nadenkt.

Het leven van een huisvrouw in de jaren veertig van de vorige eeuw lijkt weinig spannend, en dat klopt ook voor Eurídice Gusmão. Ze is een intelligente en talentvolle jonge vrouw die zich stierlijk verveelt, maar niet mag werken. Als ze – zoals het hoorde bij de betere middenklasse van die tijd – ook nog een huishoudster krijgt, weet ze al helemaal niet meer wat ze met zichzelf aan moet. Ze begint allerlei hobby’s, waar ze stuk voor stuk in uitblinkt. Haar echtgenoot vindt al die activiteiten echter maar ongepast, waarna ze er ogenblikkelijk mee stopt. De drang om een goede vrouw te zijn zit diep bij Eurídice.

Oude adel

Haar zus Guida heeft, ondanks haar vrij oppervlakkige karakter, een kleurrijker leven. Ze loopt van huis weg om te trouwen met een rijke jongeman, die haar vervolgens zwanger in de steek laat. Eveneens verstoten door haar vader voedt ze haar zoontje op in een favela, samen met een voormalig prostituee met een kinderopvang. Beide zussen hebben het niet makkelijk, maar juist hun ‘verborgen levens’ zijn de moeite van het vertellen waard – zo lijkt Batalha te willen zeggen.

We lezen echter ook verhalen van meer opvallende bewoners van Rio de Janeiro, in een tijd dat de klassenverhoudingen aan het veranderen waren. De oude adel wordt gepasseerd door de nieuwe rijken en de stad groeit aan alle kanten. De man van Eurídice, aanvankelijk een eenvoudige bankmedewerker, schopt het tot directeur van de Banco do Brasil, wat het gezin een luxe appartement in de nieuw gebouwde strandwijk Ipanema oplevert.

Stille oude tante

Extra leuk is het boek voor wie Rio de Janeiro een beetje kent, aangezien de verschillende wijken van de stad (van Santa Teresa tot Tijuca, Botafogo en Estácio) uitgebreid aan bod komen. Het boek bezit een zekere nostalgie naar een Rio uit vervlogen tijden (de meeste cariocas niet vreemd), die soms helaas wat gekunsteld verenigd wordt met Batalha’s duidelijke kritiek op de positie van vrouwen in die tijd.

Toch is Het verborgen leven van Eurídice Gusmão een leuk en makkelijk leesbaar boek. De bijzondere en tegelijkertijd doodgewone Eurídice is een origineel personage, hoewel het soms wat irriteert dat ze werkelijk overal een uitzonderlijk talent voor blijkt te hebben. Het is dan ook vooral de relatie tussen de twee zussen – en de eigenlijk sympathiekere Guida – die het verhaal interessant houdt. Zo verschillend en verplicht tot eenzelfde ‘verborgen’ leven, zo lijkt de schrijfster te willen zeggen: misschien kijk je na dit boek wel anders naar die stille oude tante op de familiereünie.

Martha Batalha, Het verborgen leven van Eurídice Gusmão, Nieuw Amsterdam, 2016, ISBN 9789046821541, 220 pag., 19,99, vertaling: Kitty Pouwels.

Recensie geplaatst op 20-01-2017

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This