Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

In het hart van de hut

Marjanne Haitsma

Auteur : Mark Weenink

In het hart van de hut

Persoonlijke poëzie is de gemene deler in het debuut In het hart van de hut van Marjanne Haitsma. In ongeveer eenderde van deze bescheiden dichtbundel staat Latijns Amerika centraal. Natuurschoon is een bron van inspiratie, bijvoorbeeld in de gedaante van een gletsjer (‘gletsjermeer’) en een bos (‘schemerwoud’).
In ‘Vuurlanders 1 & 2’ verhaalt de auteur over het lot en de wil van de Ona, de oorspronkelijke bewoners van Vuurland. ‘Valparaíso’ gaat over Pedro, die arm is en droomt van studeren.

Haitsma’s dichtstijl zal slechts een select publiek aanspreken: de gedichten dragen weliswaar een authentiek gevoel uit, maar de bewoordingen die de dichteres kiest, zijn over het algemeen niet heel verrassend, en soms zelfs ronduit flauw.

De betrokkenheid van Haitsma bij Latijns Amerika komt wel prominent naar voren: ze houdt duidelijk van het continent en weet soms de lezer daarmee te raken. Het gedicht ‘hoogvlakte’ levert de titel van de bundel op en voert de lezer mee naar het traditionele leven op de hoogvlakte.

In ‘memoria’ en ‘monument voor de vermisten’ wordt het dictatoriale verleden van verschillende landen uit Latijns Amerika scherp en met gevoel voor detail onder woorden gebracht – een gevangen vrouw eet een vel papier met adresgegevens op en heeft de smaak van inkt in haar hart.

Al met al komt de Latijns Amerika liefhebber slechts beperkt aan zijn trekken.

Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek, 2011, ISBN 9789490834128, 56 pag., €12,50


Terug