Recensies boeken

Lingerie en motorleer

19 april 2013

Mark Weenink

Een reis door de Andes

Je baan opzeggen om een half jaar te gaan reizen in Zuid-Amerika, dat is niet voor iedereen weggelegd. Mariëlle heeft lef en doet het gewoon in Lingerie en motorleerEen reis door de Andes van Daniëlle Boelens (1969). Na een carrière als autoverkoper kiest de veertigjarige, zelfbewuste en happy single hoofdpersoon voor ultieme vrijheid. Haar geloof in de liefde is ze na enkele mislukte relaties een beetje kwijt.

Voordat het avontuur echt aanbreekt, maakt ze eerst nog drie weken een georganiseerde motortrip door het machtige Andesgebergte in Peru en Bolivia. Reisleider Bart en lokale assistent Diego nemen een groep ondernemende motorrijders op sleeptouw. Mariëlle heeft ruime motorrijervaring, maar offroad rijden op drieduizend meter hoogte is toch een ander verhaal. Het is letterlijk vallen en opstaan en ook de rest van de groep komt er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Het cliché wil dat westerse vrouwen zich in de armen van de eerste de beste latino storten. Mariëlle houdt er zelf ook al rekening mee. Maar het wordt een groepsgenoot, de vierentwintigjarige Neil. Wat volgt zijn stiekeme blikken, heimelijke seks en dweperij. Krijgt de liefde een kans? Vooral Mariëlle heeft moeite met het leeftijdsverschil. Bovendien heeft ze nog een half jaar reizen voor de boeg. Dit vrouwengeleuter verveelt snel.

Boelens schrijft vlot en correct, maar blijft in haar beschrijvingen van Zuid-Amerika aan de oppervlakte hangen. Er zitten weliswaar passages over geschiedenis in, maar die doen gekunsteld en reisgidsachtig aan. Het verhaal is verder magertjes. Dat is tegelijk haar kracht: zonder pretenties schrijft Boelens haar verhaal, laagdrempelig, zoals je thuis over je reis aan familie en vrienden vertelt. Boelens schreef het boek omdat ze op haar reisblog veel enthousiaste reacties kreeg; ze raakt kennelijk een snaar.

Wie ooit met een groepsreis is mee geweest, herkent meteen het groepsgevoel. Boelens zet bovendien treffend de kameraadschap onder motorrijders neer. Want daar gaat het boek vooral over: motorrijden. Hoe rijd je op zandwegen, in welke bocht moet je remmen en wanneer juist niet. De trip is geen kattenpis en ook niet zonder gevaar. Zo’n reis per motor is een bijzondere manier om Bolivia en de Andes te ontdekken, te genieten van het mooie landschap en een te zijn met de natuur, hoe raar dat ook mag klinken. Boelens zelf rijdt al twintig jaar motor, een pittige tante. Het is te merken dat ze weet waar ze over schrijft wat motorrijden betreft.

Is Lingerie en motorleer een roman of een reisverhaal? In een radio-interview geeft Boelens aan dat het “een sensuele reisroman” is. En dat –  hoewel het fictie is – vooral haar eigen belevenissen  inspiratiebron zijn geweest.  Inmiddels is ze bezig met een tweede boek. Dat zal gaan over het resterende deel van haar reis in Zuid-Amerika.

Daniëlle Boelens, Lingerie en motorleer. Een reis door de Andes, Elikser Uitgeverij, Leeuwarden, 2013, ISBN 9789089545633, 299 pag., €19,95

Voor belangstellenden: http://www.danielleboelens.nl/

Andere – eerder in La Chispa besproken – boeken over (motor)trips van noord naar zuid: Nobody Rides for Free, PanamericanaNo risk, no life.

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This