Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Lingerie en motorleer

Een reis door de Andes

Auteur : Mark Weenink
Land : Peru

Lingerie en motorleer

Je baan opzeggen om een half jaar te gaan reizen in Zuid-Amerika, dat is niet voor iedereen weggelegd. Mariëlle heeft lef en doet het gewoon in Lingerie en motorleer. Een reis door de Andes van Daniëlle Boelens (1969). Na een carrière als autoverkoper kiest de veertigjarige, zelfbewuste en happy single hoofdpersoon voor ultieme vrijheid. Haar geloof in de liefde is ze na enkele mislukte relaties een beetje kwijt.

Voordat het avontuur echt aanbreekt, maakt ze eerst nog drie weken een georganiseerde motortrip door het machtige Andesgebergte in Peru en Bolivia. Reisleider Bart en lokale assistent Diego nemen een groep ondernemende motorrijders op sleeptouw. Mariëlle heeft ruime motorrijervaring, maar offroad rijden op drieduizend meter hoogte is toch een ander verhaal. Het is letterlijk vallen en opstaan en ook de rest van de groep komt er niet zonder kleerscheuren vanaf.

Het cliché wil dat westerse vrouwen zich in de armen van de eerste de beste latino storten. Mariëlle houdt er zelf ook al rekening mee. Maar het wordt een groepsgenoot, de vierentwintigjarige Neil. Wat volgt zijn stiekeme blikken, heimelijke seks en dweperij. Krijgt de liefde een kans? Vooral Mariëlle heeft moeite met het leeftijdsverschil. Bovendien heeft ze nog een half jaar reizen voor de boeg. Dit vrouwengeleuter verveelt snel.

Boelens schrijft vlot en correct, maar blijft in haar beschrijvingen van Zuid-Amerika aan de oppervlakte hangen. Er zitten weliswaar passages over geschiedenis in, maar die doen gekunsteld en reisgidsachtig aan. Het verhaal is verder magertjes. Dat is tegelijk haar kracht: zonder pretenties schrijft Boelens haar verhaal, laagdrempelig, zoals je thuis over je reis aan familie en vrienden vertelt. Boelens schreef het boek omdat ze op haar reisblog veel enthousiaste reacties kreeg; ze raakt kennelijk een snaar.

Wie ooit met een groepsreis is mee geweest, herkent meteen het groepsgevoel. Boelens zet bovendien treffend de kameraadschap onder motorrijders neer. Want daar gaat het boek vooral over: motorrijden. Hoe rijd je op zandwegen, in welke bocht moet je remmen en wanneer juist niet. De trip is geen kattenpis en ook niet zonder gevaar. Zo’n reis per motor is een bijzondere manier om Bolivia en de Andes te ontdekken, te genieten van het mooie landschap en een te zijn met de natuur, hoe raar dat ook mag klinken. Boelens zelf rijdt al twintig jaar motor, een pittige tante. Het is te merken dat ze weet waar ze over schrijft wat motorrijden betreft.

Is Lingerie en motorleer een roman of een reisverhaal? In een radio-interview geeft Boelens aan dat het “een sensuele reisroman” is. En dat -  hoewel het fictie is - vooral haar eigen belevenissen  inspiratiebron zijn geweest.  Inmiddels is ze bezig met een tweede boek. Dat zal gaan over het resterende deel van haar reis in Zuid-Amerika.

Daniëlle Boelens, Lingerie en motorleer. Een reis door de Andes, Elikser Uitgeverij, Leeuwarden, 2013, ISBN 9789089545633, 299 pag., €19,95

Voor belangstellenden: http://www.danielleboelens.nl/


Terug