Recensies boeken

Manieren om naar huis terug te keren

8 maart 2012

Mark Weenink

“Wij kinderen begrepen opeens dat we eigenlijk helemaal niet zo belangrijk waren.” De hoofdpersoon van de roman Manieren om naar huis terug te keren verliest op jonge leeftijd zijn onschuld, als hij als negenjarig jongetje opgroeit in de Chileense dictatuur (1973 – 1990) van Augusto Pinochet. Wat er precies gaande is, weet hij niet, maar hij voelt net als andere kinderen aan dat hun ouders iets voor hen verzwijgen. In dit boek vertelt auteur Alejandro Zambra (1975) het verhaal van een generatie, zíjn generatie.

Opgroeien in een dictatuur en de nasleep ervan is geen sinecure. Het gevaar is latent aanwezig, ook al is de hoofdpersoon er zich niet concreet van bewust. Het verhaal begint met de aardbeving van 3 maart 1985, die solidariteit en saamhorigheid teweegbrengt. Tussen de ravage staan buren gebroederlijk bij een houtvuur. Ook buurman Raúl, die alleen woont en daarmee ongewild onderwerp van gesprek is in de wijk. Zou hij bij het ondergronds verzet horen? De ik-figuur bespioneert hem in opdracht van de twaalfjarige Claudia, op wie hij heimelijk verliefd is.

Zambra toont zich in zijn wellicht meest persoonlijke werk een meester in het inleven in de wereld van een kind, met al zijn logica en fantasie. In het verhaal wordt de hoofdpersoon, die zijn ervaringen als dertiger optekent in een boek, ook in verschillende stadia in zijn leven – als kind, tiener en twintiger – opgevoerd. Hierdoor schept hij een verhaal met meerdere dimensies. Grote thema’s als schuldgevoelens en verantwoordelijkheid giet Zambra op natuurlijke wijze in een toegankelijk geschreven verhaal. Wie waren onze ouders en wat was hun rol? Vragen die des te relevanter zijn wanneer je opgroeit in een autoritair regime. Zambra toont de eenzaamheid waartoe mensen gedwongen worden tijdens een dictatuur, maar ook daarna. Mensen zijn ontheemd in hun eigen land, lijkt hij te willen zeggen. Het verwerken van dit trauma, door ouders en kinderen, is de manier om terug te keren naar huis. Hoe dit gebeurt, is aan het individu.

Alejandro Zambra, Manieren om naar huis terug te keren, Uitgeverij Karaat, Amsterdam, 2012, ISBN 9789079770076, 196 pag., €18,90, vertaling: Luc de Rooy

In La Chispa 363 leest u een interview met de auteur. Op deze site vindt u ook recensies van de boeken Bonsai en Het verborgen leven van bomen . 

Gerelateerde berichten

In augustus zien we elkaar

In augustus zien we elkaar

Er is de laatste maanden nogal wat gesproken en geschreven over In augustus zien we elkaar, het postume werk van Gabriel García Márquez (1927-2014) of ‘Gabo’, zoals de Colombianen hem het liefst noemen. En dan gaat het maar zelden over de inhoud van deze novelle, maar vooral over het besluit om de ongepubliceerde tekst uiteindelijk toch als een sfinx uit de as te laten verrijzen.

Lees meer
De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This