Recensies boeken

Miss yellow hair, hello!

21 april 2014

Mark Weenink

Voor een vrouw alleen gaat reizen niet altijd over rozen. Dat wordt duidelijk in Miss yellow hair, hello! van Iris Hannema (1985). In dit reisboek legt deze freelance journalist verhalen vast die ze niet in haar reguliere stukken voor kranten en tijdschriften kwijt kon.

De titel verwijst natuurlijk naar haar blonde manen, wereldwijd altijd garantie voor een hoop aandacht, al dan niet gewenst. Door haar reiservaring – ze bezocht 70+ landen – gaat ze daar overigens prima mee om. Hannema’s laagdrempelige non-fictiewerk beslaat de hele wereld. Latijns Amerika maakt een aardig deel daarvan uit.

Cuba komt aan bod met geijkte zaken als rum drinken, sigaarrokende toeristenproleten en de onvermijdelijke ruzie met taxichauffeurs. Ook trakteert Hannema de lezer op haar smeuïge affaire met de zoon des huizes van het casa particular waar ze verblijft. Naast de oppervlakkigheden constateert ze dat toeristen en de gefrustreerde eilandbevolking gescheiden werelden blijven.

Buenos Aires, waar ze anderhalf jaar woonde, kent Hannema goed dankzij een relatie van anderhalf jaar die ze had met een Argentijn. ‘Blijft het leuk met een Argentijnse man?’ heet het hoofdstuk toepasselijk. Tussen haar worstelingen met haar liefde voor de Argentijn en haar reispassie lezen we soms rake typeringen over de meest Europese natie van Zuid-Amerika.

Vanuit de Argentijnse hoofdstad bezoekt Hannema Brazilië vaak. Ze gaat langs bij de in Rio de Janeiro gestationeerde journaliste Marjon van Royen, geeft een aardige beschrijving van carnaval in Brazilië en ontmoet in Paraguay Arthur van Amerongen, enfant terrible van de journalistiek.

Colombia wordt minimaal afgedaan, met een kort relaas over zuipen in de feestchiva met andere buitenlanders. Verder reist Hannema de Amazonerivier af, waarbij nieuwe indrukken en gebrek aan comfort voor voldoende avontuur zorgen.

Hannema onderbreekt haar verhaal regelmatig met ‘praktische tips’ over hoe te overleven in het land dat ze beschrijft, over wat wel en soms vooral niet te doen. Ze schrijft met humor en de nodige zelfspot. Vermakelijk, zeker, maar ze blijft wel erg aan de oppervlakte hangen.

Hannema laat zich niet de kaas van het brood eten. Op de juiste momenten weet deze zelfbewuste jongedame  haar vrouwelijkheid te benutten. Daarnaast heeft ze vooral een grote mond. Politieke correctheid is haar vreemd. Regelmatig blinkt ze uit in ongenuanceerdheid en soms is ze ronduit beledigend. Toch is Hannema nergens van kwade zin; als lezer moet je haar relaas met een korreltje zout nemen.

Natuurlijk is het een bewuste keuze om een dergelijk boek te schrijven. Maar Hannema heeft ongetwijfeld meer in haar mars dan dit. Het wachten is op een ‘serieuzer’ boek, journalistieker, met meer diepte. Dat mag natuurlijk een Latijns-Amerikaans land zijn, maar de wereld is inspirerend en interessant genoeg dat ik haar daar niet op wil vastpinnen.

Iris Hannema, Miss yellow hair, hello! Avonturen van een ontembare wereldreizigster, Uitgeverij Arbeiderspers, 2014, Amsterdam, ISBN 9789029588867, 216 pag., €18,95

Meer informatie: www.missyellowhairhello.nl

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This