Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Oh Mexico

Love and adventure in Mexico City

Auteur : Mark Weenink
Land : Mexico

Oh Mexico

Wat doe je als je net bent afgestudeerd? Je kunt solliciteren en carrière maken. De Australische Lucy Neville (1983) kiest noodgedwongen een ander pad. Als Neville geen baan kan vinden, kiest ze voor avontuur en ze vertrekt voor een jaar naar Mexico-Stad, om Spaans te leren. Haar belevenissen heeft ze opgetekend in het boek Oh Mexico. Als lange, blonde, dunne meid valt ze op tussen de donkere, Mexicaanse vrouwenlichamen met hun rondingen. Vooral haar seksegenoten maken zich zorgen of ze wel genoeg eet. De Mexicaanse mannen trakteren haar op onvervalste macho-opmerkingen en taaldubbelzinnigheden, die in het begin volledig langs Neville heen gaan.

De Australische heeft weinig geld en moet dus aan de slag. Gelukkig vindt ze snel een baan als lerares Engels bij een taleninstituut. Door haar open persoonlijkheid en haar werk komt ze makkelijk in contact met de Mexicanen, vooral de vrouwen, die openhartig klagen over hun luie en onbetrouwbare (ex-)mannen. Uiteraard mag de liefde niet ontbreken in Nevilles relaas, zoals ook de ondertitel Love and adventure in Mexico City al weggeeft. Na enige weken gebivakkeerd te hebben in een hostal met backpackers, neemt ze haar intrek in een etage die ze deelt met Octavio, een knappe diplomatenzoon. Vanaf het eerste moment voelt ze zich aangetrokken tot hem, maar nee, hij is vast gay. Toch niet, en het duurt niet lang of de huisgenoten belanden bij elkaar in bed. Voordat het zover is, vergast Neville de lezer op hij-houdt-van-me-hij-houdt-niet-van-me-hersenspinsels. Gelukkig doet ze dat op een humoristische manier, die niet ontaardt in het zoveelste vrouwenzwijmelboek. Maar zoals in het leven gaat het in de liefde ook niet altijd van een leien dakje; Neville wordt ook verliefd op Ricardo, haar baas.

Neville geeft een aardig beeld van hoe het is om als twintiger, net van de universiteit, je weg te zoeken in een vreemde wereld. Vergis je niet. De Mexicaanse wereldstad telt ongeveer net zoveel mensen als in heel Australië en meer mensen dan in Nederland wonen. Hoe kun je je in zo´n metropool nou niet verloren voelen? Neville houdt zich prima staande en vertelt aanstekelijk over haar leventje. Mexico is vaak negatief in het nieuws met de notoire corruptie, het geweld en de ontvoeringen; Neville laat de zonnige kant zien, zonder te idealiseren.

Zich het Mexicaanse Spaans eigen maken lukt de Australische niet zonder slag of stoot. Toch vindt ze  langzaam haar weg in de Mexicaanse taal en cultuur. Laverend tussen cultuurverschillen, typische chilango (=inwoner van Mexico-Stad) grapjes en liefdesperikelen leeft ze te midden van twintig miljoen Mexicanen. Een aardig en vermakelijk boek.

Oh Mexico. Love and adventure in Mexico City, Lucy Neville, Arena Books, Allen & Unwin, 2011, Sydney, ISBN 9781742370354, 328 pag., €12,99


Terug