Recensies boeken

Portretten uit Bolivia. Levensverhalen die inspireren Paulien Matze

20 april 2010

Mark Weenink

Goed nieuws is vaak geen nieuws. De verschillende media als, radio, televisie, kranten en internet storten rampspoed over ons heen. Tegenslag en miserabele omstandigheden ontbreken ook niet in het boek Portretten van Bolivia van Paulien Matze. Van 2005 tot 2008 verbleef ze voor Kerk in Actie in Bolivia, waar ze doceerde aan een theologisch opleidingsinstituut. Gedurende die periode ontmoette ze veel mensen die ondanks problemen zolas armoede, huiselijk geweld en discriminatie positief in het leven staan. Matze was onder de indruk van hun verhalen en tekende ze in vlotte schrijfstijl op. De vormgeving van het boek is kwalitatief hoog; dankzij de zware papiersoort komen schitterende foto’s van Caroline van der Sterre goed tot hun recht. Niet alleen de geijkte plaatjes van hooglandindianen in een poncho, maar een mix van personages in traditionele kledij en moderne stadsaangezichten.

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika. Daarvoor zijn allerlei grafieken en tabellen die dat illustreren. Matzes boek geeft met persoonlijke portretten echter een gezicht aan de moeilijke situatie waarin veel Bolivianen zich bevinden en hoe ze die (proberen te) overwinnen. Gelukkig is het boek geen tranentrekker; geen enkel moment worden hoofdpersonen zielig. In alle openheid beschrijven ze hun leven en krijgt de lezer inzicht in hun wereld. De verhalen zijn opgetekend in de ik-vorm, waardoor de personages zich rechtstreeks tot de lezer wenden.

Matze laat uiteenlopende mensen aan het woord, jong en oud, van arm tot middenklasse, blank en inheems, en van analfabeet tot hoogopgeleid. Ze geeft daarmee een realistisch en representatief beeld van de Boliviaanse samenleving. Het openingsverhaal van twee elfjarigen, Verónica (arm) en José Ignacio (rijk), laat het contrast maar ook de overeenkomst zien. Het verhaal van Luis (26) – afkomstig uit de middenklasse, blank, acteur, kanker overwonnen – die zich vrijwillig in het ziekenhuis inzet, is ook inspirerend. Persoonlijk spreken de verhalen van HIV-besmette Violeta Gracia (31) en de sociologe Carla Andrea (33) mij het meest aan, omdat beide vrouwen jong en sterk zijn en ze op intelligente wijze de wereld om hen heen analyseren en daar naar handelen. Violeta Gracia geeft voorlichting om HIV en aids uit de taboesfeer te halen en Carla Andrea doet onderzoek op het gebied van racisme.

Gezien de protestantse achtergrond van de auteur is het geen verrassing dat geloof en God een belangrijke rode draad zijn in de verhalen. Voor niet-gelovigen die zich daaraan storen kan dit wat veel van het goede zijn. Overigens is het boek niet gericht op het verspreiden van de blijde boodschap. Het geloof speelt daadwerkelijk een centrale rol in de levens van de hoofdpersonen in het overwegend christelijke Bolivia. Los van het geloof blijven de verhalen stuk voor stuk overeind en zijn het illustraties van positieve kracht te midden van hachelijke omstandigheden.

De opbrengst van het boek komt ten goede aan het kinderproject Irpañani in El Alto, een arme wijk van La Paz. Via de website www.opdehoogtevanbolivia.nl kunnen geïnteresseerden het bestellen.

Uitgegeven in eigen beheer, 2010, ISBN 9789490435035, 207 pag., €17,50

Fotografie: Caroline van der Sterre

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This