Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Route 8. Bochtig en oneindig

Auteur : Mark Weenink

Route 8. Bochtig en oneindig

Een vrij leven, zonder verplichtingen of de beperkende routine van thuis. Daarover fantaseert Mariëlle, hoofdpersoon van de reisroman Route 8. Bochtig en oneindig van Daniëlle Boelens (1969) aan het naderende einde van haar reis van zes maanden. Dit boek is het vervolg op Lingerie en motorleer en borduurt qua stijl daar op voort. Beide boeken schreef Boelens geïnspireerd door haar eigen motortrip door Zuid-Amerika.

In dit boek reist hoofdpersoon Mariëlle na haar georganiseerde motortrip in Bolivia verder in Peru, Brazilië en Argentinië. Ze is een vrijgevochten vrouw en verwoede motorrijdster. Op haar veertigste heeft ze mogelijk net de liefde van haar leven ontmoet tijdens de motorgroepsreis in Bolivia, de 24-jarige Nederlandse student kunstgeschiedenis Neil, die na de reis is teruggekeerd naar huis.

In Route 8 onderneemt Mariëlle een aantal toeristische activiteiten in Peru, waaronder een jungletocht en een verblijf in een klein kustplaatsje. Vermakelijker om te lezen is het gedeelte waarin ze de georganiseerde motortrip in Peru beschrijft. Onder meer door haar reisgenoten die excentriek, burgelijk of mysterieus zijn voor Mariëlle. De onwennigheid die ze in het begin voelt bij de nieuwe groep is herkenbaar; de trip prachtig. Helaas wordt Mariëlle ziek moet ze daardoor soms in de bezemwagen plaats nemen. Waar ze wel rijdt, lees je over haarspeldbochten en voel je de adrenaline in het bloed stromen – het is geen trip  voor beginnende motorrijders. Als de groepsreis klaar is, gaat ze verder alleen op pad.

Mariëlle weidt vooral uit over de liefde die ze met Neil samen deelt, zonder verwachtingen, verplichtingen en verantwoordingen. Het hele boek door app-en Neil en Mariëlle lieve dingen heen en weer. De conversaties zouden niet misstaan in de Bouquetreeks. Mede door het leeftijdsverschil ziet met name Mariëlle geen toekomst in een relatie; als ze zich daarvoor na eerder liefdesleed al voor open durft te stellen. Maar de obsessieve leegte die ze voelt, als de persoon die haar hart heeft veroverd is vertrokken, is echt. Elke minuut en seconde moet ze aan hem denken, logisch.

Er volgen nog wat beschouwingen over liefde; elkaar vrijlaten, claimen, levenswijsheden. Soit. Maar regelmatig ‘mist haar hart een slag’, als ze een app-bericht van hunk Neil krijgt. Zwijmeldezwijmel, ze moet er wel een hartritmestoornis aan over gehouden hebben. Hou op zeg, met dat vrouwengeneuzel.

Als Mariëlle Peru verlaat en haar reis voortzet, belandt ze in het frivole en spannende Brazilië, dat de nodige verrassingen voor haar in petto heeft. Ze ondergaat ze een cultuurshock, na verkeerd te hebben onder de ingetogen indiaanse bevolking van Peru en Bolivia.

Na Brazilië doet ze Buenos Aires aan, waar ze een cursus Spaans volgt en woont in een soort studentenhuis. Haar medestudenten, veelal jongelui, noemen haar liefkozend ‘mama’. Ze geniet volop en feest harder dan de jeugd, duikelt wat Argentijnen op en vermaakt zich prima.

Net als haar vorige boek is Route 8 geen geweldig reisboek over Zuid-Amerika. En helaas is het ook geen motorroman, zoals Lingerie en motorleer wel meer was. Qua reisverhaal is het oppervlakkig; haar eigen (liefdes)leven vormt de hoofdmoot van het boek en als je daar niet in geïnteresseerd bent, wordt het snel saai.

En dat is jammer, want Boelens kan wel aardig schrijven. De manier waarop ze het alleen reizen beschrijft, het gemak waarmee je mensen ontmoet en met iemand samenreist die je nooit eerder ontmoet hebt, is heel treffend. Het leest alsof een goede vriendin tegen je praat.

Het klinkt natuurlijk verleidelijk, een zorgeloos leven, zonder de verplichtingen en van buitenaf opgelegde conventies en vakanties die beperkt blijven tot twee weken. Maar ja, ‘altijd vakantie’ verliest waarschijnlijk snel zijn glans. Maar deze reis pakt niemand haar meer af. Alleen op reis gaan vergt soms lef en doorzettingsvermogen. Dat geldt natuurlijk ook voor de auteur zelf. Haar personage en zijzelf hebben toch even van de ultieme vrijheid geproefd, hoe kortstondig ook. Het is ze gegund.

Daniëlle Boelens, Route 8. Bochtig en oneindig, Uitgeverij Elikser, Leeuwarden, 2014, ISBN 9789089546555, 291 pag., €19,95

Lees ook de recensie van Boelens’ eerdere boek Lingerie en motorleer.

Voor belangstellenden: www.danielleboelens.nl


Terug