Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Suriname in het hart, Diederik Samwel


Suriname in het hart, Diederik Samwel

Suriname in het hart is eigenlijk één grote liefdesverklaring van Diederik Samwel. Dat ligt in eerste instantie niet voor de hand; hij belandt er min of meer omdat zijn vrouw, een filmmaakster, dat graag wil. Samwel is journalist en hij beschijft het wel en wee van hemzelf en zijn gezin, over een periode van tien jaar, waarin de auteur voor langere en meerdere periodes in Suriname woont en werkt.

Samwels schrijfstijl is lichtvoetig, humoristisch en verraadt een nuchtere Hollandse blik. Het boek leest als een trein, al schakelt Samwel soms erg snel van het ene onderwerp (de politieke situatie) naar het andere (een van zijn kinderen die in de hangmat ligt). Dat is jammer, want soms snijdt hij interessante thema’s aan als de Surinaamse economie of de kwestie Bouterse, om ze vervolgens links te laten liggen. Als lezer ben je nieuwsgierig naar de kern van de zaak en ook naar Samwels – toch een buitenstaander met een kritische, frisse blik, hoop je dan - analyse.

Toch blijft het boek niet hangen in oppervlakkigheid. Juist doordat hij er woont en werkt, krijgt hij een aardig beeld van de Surinaamse samenleving. Van praktische zaken als het kopen van een auto tot het naar school brengen van de kinderen, waardoor het dagelijkse leven in beeld komt, dat in andere reis- of studieboeken onbelicht blijft. Ook voetbal, Samwels grote hobby, brengt hem tot in de haarvaten van de Surinaamse samenleving.

Tel daarbij op het feit dat Suriname een kleine gemeenschap is - iedereen kent iedereen – en Samwel komt vrij gemakkelijk in contact komt met sleutelpersonen uit de Surinaamse maatschappij. De directeur van de Surinaamse Centrale Bank is bijvoorbeeld zijn overbuurman.
Soms treedt het gezinsleven iets teveel op de voorgrond en dat - hoe aandoenlijk dat ook mag zijn – is niet altijd even interessant.

Al met al verhaalt Samwel op aanstekelijke wijze en met veel warmte over een land dat hij in de armen heeft gesloten. De liefde is wederzijds.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 269 pag., ISBN 9789038890944, €17,50

Auteur : Mark Weenink
 


Terug