Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Carne de Perro (LAFF 2013)

Auteur : Daniela Navarrete
Land : Chili

Carne de Perro (LAFF 2013)

Carne de perro is een zeer realistische Chileense film met een enorme visuele kracht die de toeschouwer meeneemt in het dagelijkse leven van Alejandro, de hoofdrolspeler. Hij is een man van rond de vijftig die een mentale strijd voert met het verleden. Alejandro is een ex-militair die tijdens de dictatuur van Pinochet – tussen 1973 en 1990 –  in een van de vele martelgevangenissen werkte. Tegenwoordig werkt hij als taxichauffeur, maar hij is niet in staat zichzelf opnieuw uit te vinden. In zijn huidige werk wordt hij niet geconfronteerd met het verleden, maar nu zijn taxi gerepareerd moet worden en dit wat langer duurt dan verwacht, krijgt hij een paniekaanval die voor onrust zorgt.

Alejandro is erg eenzaam en voelt zich gevangen in zijn wereld vol herinneringen. Hoewel hij duidelijk psychologische hulp nodig heeft, wil hij dat niet accepteren en heeft hij weinig contact met andere mensen. De maatschappij, zijn vrienden en zijn familie hebben hem in de steek gelaten. Zijn vrouw en dochter hebben hem verlaten. Hij probeert hen terug te krijgen door monologen op te nemen op een geluidsband waarin hij tegen hen praat, maar durft deze niet op te sturen. Ondertussen woont hij met zijn hond; zijn enige trouwe kameraad die toch de volle laag van zijn woedeaanvallen krijgt te verduren.

Carne de perro (hondenvlees) is een Chileens gezegde dat  betekent een dikke huid hebben, gewoon doorgaan met de littekens van het verleden. De regisseur, Fernando Guzzoni, filmt Alejandro gedurende de hele film dicht op de huid. Daardoor voelt de toeschouwer zich een soort spion in het leven van de hoofdrolspeler. Het is daarbij opmerkelijk dat acteur Alejandro Goic zelf gemarteld werd tijdens de dictatuur in Chili. Deze film behoort tot de nieuwe generatie van Latijns-Amerikaanse filmkunst; van de kinderen van de democratie in een land waarin politieke littekens nog steeds heel waarneembaar zijn. 

Carne de perro | Fernando Guzzoni | Chili | 2012 | 81 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld 

Carne de perro is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.


Terug