Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Disruption

Documentaire over bestrijding van ongelijkheid

Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

Disruption

Ongelijkheid. Het is schrijnend en geeft een machteloos gevoel. Wat kan ík doen, vraag je je misschien vertwijfeld af. In de documentaire Disruption volgen we onder meer een groep jonge activistische economen in Bogotá. De econoom Yves Moury heeft jonge economen uit heel Latijns Amerika bij elkaar gebracht in Fundación Capital (stichting kapitaal). Gezamenlijk proberen ze een oplossing te vinden voor de schrikbarende ongelijkheid waar Latijns Amerika helaas wereldkampioen in is. We zien hen overleggen, theorieën bespreken en lobbyen bij hoogwaardigheidsbekleders, tot in New York aan toe. Waarom is er rijkdom en armoede? Is eerlijk kapitalisme mogelijk?

Een belangrijk deel van de film bestaat uit drie casussen, waarin wordt getoond hoe ongelijkheid bestreden kan worden. De kijkers reizen heen en weer tussen Colombia, Peru en Brazilië. Vrouwen spelen een hoofdrol, aangezien zij het extra zwaar hebben en dubbel lijden onder armoede en mishandeling. 

Agripina Perea uit Colombia is zo’n vrouw. Ze is een zelfbewuste,  sterke, zwarte vrouw die in Cartagena woont, aan de Atlantische kust. Haar eigenwaarde heeft ze mede te danken aan ‘Vrouwen die sparen’.  Ze neemt deel aan dit programma, waarin vrouwen die in armoede leven leren om toch geld opzij te zetten. Dankzij dit project, dat mede is opgezet door de Colombiaanse Any Benítez, is Agripina erin geslaagd om een buurtrestaurant op te zetten. 

De groep van Moury debatteert verder. Wat is de zin en onzin van hulp? Een programma als ‘Vrouwen die sparen’ is succesvol, maar heeft zijn grenzen. Tot op welke schaal kun je een hulpproject uitbreiden? Wat is de langetermijnoplossing? Dan schakelt de documentaire over naar Brazilië, waar onder de toenmalige president Lula het programma ‘Bolsa Familia’ werd opgezet. Vrouwen uit arme gezinnen krijgen financiële ondersteuning als ze hun kinderen naar school sturen.  Meer dan elf miljoen Braziliaanse gezinnen profiteren ervan en de armoedecijfers zijn spectaculair gedaald. Aan het woord komen verschillende vrouwen die aan den lijve de positieve effecten van Bolsa Familia ondervinden.

Mannen zijn nagenoeg afwezig in de film, en de buitenwereld ook. Dat is jammer, want daardoor ontbreekt context die het plaatje compleet maakt. Wat doen de mannen wel of niet goed? En hoe zit het economische mechanisme in elkaar dat de oorzaak is van de armoede?  Disruption maakt deel uit van Matter of Act, het hoofdprogramma van Amnesty International binnen het Movies That Matter Festival. Hierin staan mensenrechtenverdedigers centraal. 

Disruption | Pamela Yates | Zuid-Amerika | 84 minuten | Spaans/Portugees gesproken | Engels ondertiteld.

Disruption is tot en met woensdag 26 maart te zien op het Movies That Matter Festival in Den Haag. Regisseur Pamela Yates en Agripina Pera zullen daar ook aanwezig zijn. Zie http://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/film/1518

 


Terug