Recensies films

Doméstica (LAFF 2013)

27 april 2013

Simone Kalkman

Zeven Braziliaanse tieners, uit verschillende steden en met verschillende sociale achtergronden. In de documentaire Doméstica krijgen ze van regisseur Gabriel Mascaro een camera in handen. Ze filmen een van de weinige zaken die ze gemeenschappelijk hebben: hun inwonende empregadas (huishoudsters). Deze vrouwen (en één man) wonen al zo lang de tieners zich kunnen herinneren bij hen in huis. De onderlinge relatie, zo toont de film, is dan ook moeilijk te definiëren. De empregadas zijn werknemers, maar tegelijkertijd deel van de familie.

Deze onduidelijke relatie komt in de film mooi naar voren, waarbij grote verschillen te zien zijn tussen de gezinnen. In sommige gezinnen dragen de vrouwen een uniform en zien we weinig van de onderlinge relatie. In andere gevallen zijn de moeder en de empregada jeugdvriendinnen, of zorgt het gezin voor de baby van de empregada terwijl zij schoonmaakt. We zien ook dat niet alleen de rijken empregadas hebben. Eén gezin, dat in een favela lijkt te wonen, heeft een empregada nodig omdat de moeder zelf elders als empregada werkt.

Het huiselijke karakter van de film wordt versterkt door de stijl die Mascaro toepast. Door de tieners zelf de camera te laten hanteren wordt de kijker zich bewust van het kunstmatige karakter van de gefilmde situatie. De jongeren en hun huishoudsters zijn zich bewust van de camera, voelen zich soms wat ongemakkelijk, en in één scene zien we zelfs dat de empregada schriftelijk toestemming geeft gefilmd te worden. Hierdoor wordt ook duidelijk dat het echt om het perspectief van de kinderen gaat. De empregadas komen wel aan het woord, maar lijken zich wat opgelaten en geremd te voelen.

Met Doméstica geeft Mascaro een gelaagd beeld van een specifiek deel van de Braziliaanse maatschappij. We zien de genegenheid, maar ook de sociale ongelijkheid tussen de empregadas en hun werkgevers. En hoewel deze vrouwen deel van de families lijken te zijn, toont de film ook dat ze hun eigen families soms maanden achter elkaar moeten missen. Zo wordt duidelijk dat de empregadas, ondanks hun fysieke nabijheid, in een andere wereld leven dan de kinderen voor wie ze zorgen.

Housemaids | Gabriel Mascaro | Brazilië | 2012 | 75 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

Doméstica is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This