Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Ebb and flow (IDFA)

Auteur : Simone Kalkman
Land : Brazilië

Ebb and flow (IDFA)

Rodrigo is in veel opzichten een normale, Braziliaanse jongeman. Hij woont aan de rand van de stad Recife, heeft een dochtertje en installeert autoapparatuur. In zijn vrije tijd houdt hij van dansen, naar het strand gaan en mooie vrouwen. Rodrigo is echter ook doof. De documentaire Ebb and flow, van regisseur Gabriel Mascaro, is een portret van deze man. 

De film laat de moeilijkheden zien die Rodrigo door zijn handicap voor de kiezen krijgt. Zijn dochtertje is gewend aan haar vader, maar maakt af en toe misbruik van de situatie. Zijn ex-vrouw neemt de sociale toeslag die hij krijgt in beslag. Ook toont de film de creatieve oplossingen die Rodrigo verzint voor zijn handicap. Zo sluit hij een tamboerijn aan op net geplaatste autospeakers, om zo de apparatuur te kunnen testen. Het optimisme van de man is daarbij indrukwekkend.

Mascaro toont dit alles zonder commentaar, en in de film wordt weinig gepraat. Het is dan ook geen klassieke documentaire. De film heeft een rustig ritme, zonder schokkende gebeurtenissen. Vooral het mooie, zorgvuldige camerawerk maakt de film de moeite waard. Mascaro maakte met Ebb and flow een mooi, beheerst portret, waarbij de kijker steeds meer te weten komt over de hoofdpersoon en zijn omgeving.

Ebb and flow | Gabriel Mascaro | Brazilië | 2012 | 28 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

 


Terug