Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

El Premio

Auteur : Simone Kalkman
Land : Argentinië

El Premio

Met de film El Premio geeft regisseuse Paula Markovitch een bijzondere kijk op de Argentijnse dictatuur van de jaren zeventig. De film wordt verteld vanuit het perspectief van Cecilia Edelstein, een zevenjarig meisje dat met haar moeder gevlucht is voor het regime.

Cecilia woont met haar moeder in een bouwval aan de ruige Argentijnse kust. Ze gaat naar school, maar moet daar van haar moeder liegen over haar thuissituatie. Aanvankelijk vindt het meisje dit nog een spannend avontuur, maar naarmate de film vordert, wordt deze situatie steeds moeilijker. De moeder is bang voor alles en iedereen, terwijl Cecilia gewoon een kind probeert te zijn.

Als het meisje op school een essay moet schrijven over het Argentijnse leger begint er een trage spanningsopbouw in de film. Ze schrijft dat het leger slecht is en haar nichtje vermoord heeft. Als de moeder dit hoort raakt ze in paniek en belt ’s nachts aan bij de juf om haar dochter het essay te laten herschrijven. Met de aangepaste versie, waarin Cecilia schrijft hoe goed en dapper het leger is, wint ze een prijs.  Dit valt echter ook niet in goede aarde bij haar bange moeder, hoewel het meisje er eigenwijs op staat haar prijs in ontvangst te nemen.

De film is vooral indrukwekkend door het sterke acteerwerk van Paula Galinelli Hertzog, in de rol van Cecilia. Haar kinderlijke onschuld staat in sterk contrast met haar moeders verbeten angst. Als volwassen kijker sta je als het ware tussen hen in, juist omdat je net als Cecilia nooit precies weet wat er aan de hand is. Ook maakt Markovitch mooi gebruik van de locaties van de film, met name het gure, weidse kustlandschap en het donkere huisje van moeder en dochter. 

El Premio won een zilveren beer en de Amnesty International Award op het filmfestival van Berlijn. In maart zal de film in Nederland te zien zijn tijdens het Movies that Matter festival. In april maakt de film deel uit van het Movies that Matter on Tour programma. De film is tevens te zien tijdens het Latin American Film Festival van 18 tot 27 april in Utrecht.
 


Terug