Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Empire (IDFA)

Auteur : Teun Heuvelink
Land : Suriname

Empire (IDFA)

Nederland is een handelsland. En waar gehandeld wordt, wordt gereisd. Zo wil het dat Nederlanders zich om uiteenlopende redenen over de hele wereld  hebben gevestigd. In sommige gevallen zijn de van oorsprong Hollandse families verweven geraakt met de maatschappij en het land waar ze naartoe vertrokken, in ander gevallen zijn er enclaves ontstaan die tot op de dag van vandaag nadrukkelijk het Hollandse culturele erfgoed hebben behouden.

In de documentaire Empire zien we nabestaanden van Hollandse emigranten in Suriname, Ghana en Brazilië. Daarbij springt Suriname gezien het koloniale verleden natuurlijk wat minder in het oog dan Ghana en Brazilië. Er wordt een kort en wellicht wat oppervlakkig inkijkje gegeven in de levens van deze van oorsprong Nederlandse families of individuen. In Brazilië is de Nederlandse herkomst nog het meest zichtbaar. Daar zijn twaalf Nederlandse families naar een dorp in de binnenlanden getrokken en hebben ze zich als een soort enclave ontwikkeld, waardoor de Hollandse sporen nog altijd goed zichtbaar zijn.

Empire is een zeer interessant project dat laat zien hoe Nederlanders de regionale cultuur hebben beïnvloed en in welke mate invloeden van de Nederlandse cultuur nog steeds zichtbaar zijn in verschillende landen. Deze documentaire zal waarschijnlijk slechts een onderdeel zijn van het project, dat uiteraard op veel verschillende manieren tot uiting kan komen.

Empire | Kell O’Neill | Ghana/Suriname/Brazilië | 2012 | 59 minuten | Nederlands, Engels en Portugees gesproken | Engels ondertiteld

Empire is op 15 november te zien op het IDFA te Amsterdam.
Van 16 t/m 25 november is het gehele Empire- project dagelijks van 10.00 tot 23.00 uur te zien in een speciaal voor Empire ontworpen expositieruimte in de Brakke Grond te Amsterdam. Entree is gratis.

 


Terug