Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

For You Naked (IDFA)

Auteur : Teun Heuvelink
Land : Brazilië

For You Naked (IDFA)

Neerslachtig, blij, gelukkig en verdrietig. Emoties en gemoedstoestanden die afwisselend terugkeren in de Zweedse documentaire For You Naked. De homoseksuele kunstenaar Lars Lerin is tijdens de documentaire de vijftig reeds gepasseerd, maar heeft het echte geluk in de liefde nog niet gevonden. Zijn laatste relatie, die twaalf jaar duurde, eindigde in een drama en zijn psychische problemen maken hem niet voor iedereen de ideale partner. Toch geeft Lars zijn zoektocht niet op en komt hij via het internet in contact met de Braziliaan Junior.

De goedgemutste en energieke danser uit de binnenlanden van Brazilië komt naar Zweden en fleurt ook meteen het verhaal op. Het wat saaie en norse achterland van Zweden komt direct in een ander daglicht te staan met de komst van Junior. Hoewel de mannen elkaar nooit eerder hebben ontmoet en elkaars taal niet spreken, is het mooi om te zien hoe er toch een grote aantrekkingskracht tussen de twee mannen bestaat. Lars blijft echter ook worstelen met zichzelf, zijn overgave aan Junior en de liefde lijken een moeilijk te nemen hindernis.

De contrasten tussen de twee mannen en de twee werelden waar ze vandaan komen zijn groot, maar juist dat verschil maakt de documentaire onderhoudend. De Cubaanse schrijver Pedro Juan Gutiérrez wist er in zijn boek Animal Tropical (over een Cubaan de drie maanden in Zweden vertoeft op bezoek bij zijn ‘vriendin’) al goed de vinger op te leggen; het sensuele en vrije karakter van de latino steekt schril af tegenover het starre, koude en preutse Zweden. Het is alsof je een flamingo tussen een kolonie pinguïns zou zetten. Wanneer Lars bij de familie van Junior op bezoek gaat in Brazilië geldt uiteraard hetzelfde, al creëren die scènes bij de kijker ook wat momenten van ongemak, ook omdat Lars geen letter Portugees spreekt. 

For You Naked is een mooi portret van zowel de complexiteit van de liefde als de eenvoud ervan. Een documentaire uit het leven gegrepen.
 
For You Naked | Sara Broos | Zweden/Brazilië | 2012 | 74 minuten | Zweeds en Portugees gesproken | Engels ondertiteld
 
For You Naked is van 14 t/m 25 november de zien op het IDFA te Amsterdam. 
 
 


Terug